USA har nu lukket for toldfritagelse for mindre forsendelser

Nu er det officielt slut med toldfrihed for forsendelser af kinesiske varer til USA med en værdi under 800 dollars. Det står klart, efter Trump-administrationen har fjernet de minimis-reglen, og sammenholdt med de stigende toldsatser vil det uundgåeligt få konsekvenser for samhandlen med USA.

dmogft orienterer told i USA ALT 1300x650
AfSimon Hansen - sh@dmogt.dk - 7 maj 25

Den 2. maj var det slut med toldundtagelse for pakker under en værdi af 800 dollars. Det gælder varer, som er produceret i Kina, der ikke længere kan indføres i USA under den såkaldte minimis-regel. Det gælder både varer, som sendes direkte fra Kina og kinesiske varer som sendes via andre lande som f.eks. Danmark eller Canada og videre til USA.

De minimis-reglen har indtil nu været hyppigt benyttet af en lang række livsstilsvirksomheder til at sende e-commerce-ordrer direkte til forbrugerne. Det har allerede fået en række virksomheder til at genoverveje deres aktiviteter eller helt at undlade at sende varer til USA. Det skriver Reuters.

Kombinationen af Trump-administrationens toldforøgelser, særligt varer fra Kina bliver hårdt ramt med en toldsats på 145 procent, og bortfaldet af de minimis-reglen rammer hårdt, og Reuters kan berette, at bl.a. det britiske beauty-brand Space NK og den canadiske undertøjsvirksomhed Understance har droppet at sende varer til USA, mens det britiske modebrand Oh Polly har øget priserne med 20 procent i forhold til deres andre markeder.

”E-handelsvirksomheder har haft det rigtig godt i rigtig lang tid, og dette er et seismisk skift i, hvordan handel fungerer,” siger Hugo Pakula, toldekspert og CEO for handelsautomatiseringsplatformen Tru Identity, til Reuters og fortsætter:

”Hvis dit lager ikke allerede er i USA, vil det gøre ondt at sælge til USA.”

Vanskeliggør danske virksomheders muligheder

De minimis-reglen har været en nem måde at få kinesisk producerede varer til USA, uanset om det var direkte fra Kina eller fra et tredjeland. Hidtil har det været sådan, at pakker med en værdi under 800 dollars har været toldfrie, og det har også gjort det lettere for danske virksomheder at nå de amerikanske forbrugere, fortæller DM&T’s internationale chef Michael Hillmose:

”Danske mode- og livsstilsvirksomheder har med de hidtidige regler om toldfritagelse haft nemmere adgang til de amerikanske privatforbrugere, hvilket også har været en god anledning til at afprøve efterspørgslen fra det amerikanske marked. Men når den mulighed bortfalder, samtidig med at tolden stiger markant, frygter vi, at danske mode- og livsstilsvirksomheder, særligt SMV’er, vil være mere tilbageholdende på det amerikanske marked,” siger han.

Kina er fortsat det største produktionsland for danske tøjvirksomheder, og derfor påvirker både stigende toldsatser og bortfald af de minimis-reglen også den danske branche. USA er godt nok ikke blandt de største eksportmarkeder for danske modevirksomheder, men over de senere år har flere og flere dog fået hul igennem til markedet.

Den oprindelige intention med de minimis var at gøre global handel gnidningsfri, men reglen har ikke været uden udfordringer. Online-platforme som Shein og Temu har kunnet udnytte undtagelsen til at oversvømme markedet med billige varer, ligesom der også har været udfordringer med store strømme af kopiprodukter. I 2024 udgjorde de minimis-forsendelser 97 % af de beslaglæggelser af gods, der var relateret til krænkelse af intellektuel ejendomsret, som blev foretaget af told- og grænsekontrolmyndighederne, skriver Reuters.

Kinesiske online-giganter skal gentænke deres amerikanske aktiviteter

Netop de voldsomme varestrømme fra onlineplatforme har også fået EU til at varsle et ophør med toldfritagelse for forsendelser under 150 euro.

Og måske kan EU skele til udviklingen i USA for at se, hvordan aktører som Temu og Shein reagerer. Allerede i april meldte begge aktører ud, at der ville komme prisstigninger i USA som følge af den øgede told. Senest har Temu meldt ud, at de nu stopper med at sælge varer importeret fra Kina direkte til de amerikanske forbrugere. Det skriver BBC. Temu vil i stedet benytte lokalt baserede sælgere, og ifølge BBC har Temu været særdeles aktive i deres bestræbelser på at rekruttere amerikanske virksomheder til platformen.

Financial Times kunne i sidste uge fortælle, at Shein afsøger alternative muligheder for deres amerikanske forretningsben, som tegner sig for en tredjedel af Sheins samlede omsætning på 38 mia. dollars. Shein undersøger mulighederne for at flytte produktion til lande som Brasilien og Tyrkiet, hvor Trump toldhammer ikke rammer så hårdt, men her har man langt mindre produktionskapacitet end i Kina, hvor man ifølge finansmediet har mere end 7.000 leverandører. Shein har allerede hævet prisen med op til 377 procent for at imødekomme effekten af de øgede toldsatser.

Både Shein og Temu har allerede skåret stole dele af deres annoncebudgetter i USA, har Financial Times tidligere kunnet berette.

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

Michael Hillmose 2025
Michael Hillmose

International chef

97117294

mhi@dmogt.dk

michaelhillmose

Rikke Mynster Johansen 2025
Rikke Mynster Johansen

Advokat, handelsjura og told

97117222

rmj@dmogt.dk

rikke-mynster-johansen-91bb384