Menu
Pressemeddelelse

Modebranchen skal øge eksporten for at holde væksten i live

Copenhagen Fashion Week står for døren, og her skal de danske modevirksomheder håbe på et stort internationalt fremmøde. Ifølge de seneste tal fra brancheorganisationen Dansk Mode & Textil er det nemlig i udlandet, væksten skal hentes, hvis man vil holde trit med rekordåret 2017. Det kræver en intensiveret eksportindsats, lyder det fra brancheorganisationens direktør.

06. august 2018

Modebranchen har i løbet af årrække vokset sig til en markant og omfangsrig branche i dansk erhvervsliv. Væksten har været nogenlunde konstant, og derfor var det heller ingen større overraskelse, at 2017 endte med en rekordomsætning for salget af beklædning på 45 mia. kr.
Brancheorganisationen Dansk Mode & Textil har analyseret branchen forud for Copenhagen Fashion Week, der starter i morgen. Analysen viser, at hvis branchen skal fortsætte sin vækst, skal det ske via eksport.

Både 2017 og de foreløbige tal for 2018 viser nemlig med al tydelighed, at det er på eksportmarkederne, danske modevirksomheder skal skabe vækst. I første kvartal af 2018 faldt salget af beklædning til de danske modebutikker nemlig 6 %, mens eksporten steg med 5 %.

”Vi må konstatere, at salget af dansk beklædning til de hjemlige modebutikker endnu en gang har taget et dyk her i starten af 2018. Den udvikling har, trods enkelte år med opblomstring, været meget udtalt i de seneste ti år. Derfor har de danske modevirksomheder over en bred kam prioriteret eksportmarkederne, og den prioritering har båret frugt,” fortæller adm. direktør i brancheorganisationen Dansk Mode & Textil, Thomas Klausen.
Han uddyber:

”Tidligere kunne du godt drive et modebrand udelukkende med salg til danske kunder. Det er utænkeligt i dag. Hvis du vil overleve som modevirksomhed, er der ingen vej uden om eksporten, og du skal have en klar strategi, hvis du vil have succes. Det er i høj grad eksporten, der har været definerende for de modevirksomheder, der har klaret sig godt siden finanskrisen.”

I 2017 udgjorde eksporten 65 % af de danske modevirksomheders samlede tøjsalg. Det svarer til ca. 30 mia. kr.

Skandinavien er ikke længere nok

I løbet af de seneste 10 år er eksporten af beklædning steget 40 %. Det er primært på nærmarkederne, de danske modevirksomheder sælger deres varer. Især Tyskland har været en drivkraft, og i 2017 aftog tyskerne dansk tøj for 9 mia. kr. Det er 14 % højere end året forinden. Derudover er dansk mode populær i Sverige, Holland, Norge og Storbritannien, som er de resterende på listen over de fem største modemarkeder.
Thomas Klausen ser dog gerne, at dansk mode kommer endnu længere ud i verden.

"Der tegner sig efterhånden et billede af, at det ikke længere er nok at eksportere til Norge og Sverige. Er man som dansk modevirksomhed ikke allerede i gang med eksport uden for Skandinavien, er det ved at være på høje tid. Ellers risikerer man at blive sat af i en branche, hvor konkurrencen er hård og global,” siger branchedirektøren.

Dansk Mode & Textils seneste analyse viser også, at det ikke længere udelukkende er på nærmarkederne, de danske modevirksomhed oplever stigende efterspørgsel. Flere af branchens virksomheder peger eksempelvis på USA som det største vækstmarked, mens interessen fra lande som Frankrig, Belgien og Italien også har været for opadgående.

”Det vidner om, at branchen er gået ind i en ny fase. Virksomhederne har etableret sig på de nære markeder, og det har rustet dem til at satse på markeder, der ligger længere væk. Hvis modebranchen fortsat kan udbygge de eksisterende markeder og samtidig slå igennem i for eksempel USA, ser fremtiden overordentlig positiv ud. Der er ingen tvivl om, at de danske modevirksomheder fortsat har et stort vækstpotentiale,” slutter Thomas Klausen.

Branchedirektøren understreger, at de danske modevirksomheder i tillæg også skal have en skarpt defineret strategi for salg via de digitale salgskanaler, hvis de vil fremtidssikre væksten.

Vedlagt: Oversigt over den danske modebranches udvikling 2013-2017 samt oversigt over de ti største eksportmarkeder.

Oversigt over udvikling i salget af beklædning samt de ti største eksportmarkeder.

  • Udvikling for den danske beklædningsbranche 2013-2017 samt eksport top ti 2017

    pdf, 0,02mb

Vilkår for brug

Denne kontrakt er forbeholdt foreningens medlemmer og må ikke videredistribueres i den nuværende form. Kontrakten udgør ikke juridisk rådgivning i sig selv, og foreningen påtager sig intet ansvar ved forkert udfyldelse eller forkert brug af kontrakten.

"