Dyrevelfærd

Mishandling og uanstændig behandling af dyr i forbindelse med brug af læder, pels, fjer og andre dyrefibre i tøjproduktion, har længe været et tema inden for tekstilbranchen. Derfor skal du være særligt opmærksom, når det kommer til en række materialer.

tøjdesigner tilpasser tøj på model, systue, close-up, dusty dark blue shades 44311

Mishandling og uanstændig behandling af dyr i forbindelse med brug af læder, pels, fjer og andre dyrefibre i tøjproduktion, har længe været et tema inden for tekstilbranchen. Det gælder bl.a. følgende materialer, som man skal være særligt opmærksom på:

  • Angora

  • Fjer og dun

  • Merinould

  • Pels

  • Læder

  • Silke

Det er især dyrevelfærdsorganisationer, som f.eks. PETA, der har drevet denne dagsorden og gjort opmærksom på problemerne via forskellige former for – indimellem voldsomme – kampagner rettet mod forbrugere og virksomheder. Det har betydet, at flere virksomheder over de senere år er gået bort fra, eller har begrænset brugen af; Pels, fjer, læder og dyrefibre fra f.eks. angorakaniner og merinofår i deres produkter. Det har samtidig skabt grobund for innovation af nye materialer som alternativ til f.eks. læder eller pels. Disse materialer kan både være plantebaserede eller syntetisk fremstillet, med henblik på at skabe samme look og/eller egenskaber, som findes hos fibre/materialer fra dyr.

Langt de fleste af branchens virksomheder har forpligtet sig til kun at bruge dyrematerialer under forudsætning af, at dyrene er blevet behandlet anstændigt og uden mishandling, som regel sikret gennem en certificeringsordning.

Fordelene ved at anvende anerkendte certificeringsordninger er, at der foretages tredjepartskontrol af forholdene, hvor dyrene holdes, hvilket med til at sikre sporbarhed af materialernes oprindelse fra dyr til færdigt produkt. Du kan læse mere om de forskellige certificeringsordninger her [Link til vores sektion Certificeringer og miljømærkningsordninger – kun for medlemmer].

Det er også muligt at forestå sin egen kontrol af forholdene ved at tilrettelægge sit due diligence-arbejde, så det omfatter leverandørerne på råvareniveau. Det forudsætter, at virksomheden etablerer en direkte dialog med den leverandør, der står for opdræt og behandling af dyrene.

De fem friheder inden for dyrevelfærd er en international anerkendt ramme for at forstå dyrevelfærd, og som fokuserer på essentielle behov og rettigheder for dyr. Rammen bør udgøre virksomhedens fundament til at arbejde med og sikre dyrevelfærd.

Vil du vide mere?

Bliv medlem af DM&T i dag og få adgang til denne og mange andre artikler, ekspertrådgivning og meget mere.

Bliv medlem Log ind

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

Michelle van Velthoven Utzon-Frank
Michelle van Velthoven Utzon-Frank

Chefkonsulent, bæredygtighed

97117229

mvu@dmogt.dk

michelle-van-velthoven-utzon-frank

Marie Busck 2025
Marie Busck

Chief Sustainability Officer

97117293

mb@dmogt.dk

marie-busck-5937673

Jette Lindgaard 2025
Jette Lindgaard

Miljø- og bæredygtighedschef

97117216

jl@dmogt.dk

jette-lindgaard-5a86894