EU Deforestation-Free Regulation (EUDR)
EU Deforestation-Free Regulation (EUDR) er en lov, der forpligter virksomheder til at sikre, at udvalgte råvarer ikke bidrager til skovrydning og skovforringelse. Her kan du læse mere om lovgivningen.

EU Deforestation-Free Regulation (EUDR) er trådt i kraft. Der er tale om en forordning, der har direkte retsvirkning i alle EU’s medlemslande. Forordningen forpligter virksomheder til at sikre, at en række råvarer og produkter, der importeres til, eksporteres fra eller handles med i EU, ikke har ledt til skovrydning og skovforringelse efter den 31. december 2020, som er skæringsdatoen for EUDR. Derudover er virksomhederne også forpligtet til at overholde de nationale lovgivninger i de lande, hvor produktionen af de omfattede råvarer og produkter, er forgået.
Som dokumentation for, at lovgivningen overholdes, stilles der krav til, at virksomhederne indsender en såkaldt due diligence erklæring, før en vare kan importeres til, handles i, eller eksporteres fra EU.
Hvad er omfattet
Forordningen omfatter en række råvarer og specifikke produkter fremstillet af disse råvarer. Råvarer, der foreløbig er omfattet er: Soja, palmeolie, kaffe, kakao, naturgummi, kvæg og træ.
EUDR ligger op til, at EU-Kommissionen, med forholdsvis korte evalueringsintervaller, har mulighed for at optage flere råvarer og produkter på listen, og eventuelt udvide forpligtigelserne til også at gælde andre økosystemer end skov.
For nu er menneskeskabte cellulose fibre, som viskose, ikke en del af forordningen.
Du finder den komplette liste over råvarer og produkter, der er omfattet af forordningen under bilag 1. De er opgivet med toldkoder, som er dem, der er bestemmende for, hvorvidt dine råvarer eller produkter skal overholde forpligtigelserne i EUDR.
Med andre ord, så er produktet omfattet, hvis følgende to kriterier er opfyldt:
Produktet skal indeholde en relevant råvare; kaffe, kakao, soja, palmeolie, naturgummi, kvæg og træ
Produktet skal kunne findes i forordningen bilag 1, der indeholder en liste af relevante råvarer
Det er særligt det sidste punkt om toldkoder, der typisk gør, at mange af de færdigproducerede produkter ikke er omfattet.
I praksis betyder det, at i det øjeblik en råvare bliver færdigbearbejdet til f.eks. en sko, er den ikke længere en del af toldkoden og dermed ikke længere omfattet EUDR. Dertil rækker EUDR ikke ud over EU’s grænser. Ergo, vil de globale forsyningskæder, vores branche normalt opererer med (ikke EU-lande), ikke være omfattet af due diligence-forpligtigelsen i nogen led. Det er kun i de tilfælde, hvor råvarerne/produkterne (jf. bilag 1) importeres til EU som sådanne, at de er omfattet.
Vil du vide mere?
Bliv medlem af DM&T i dag og få adgang til denne og mange andre artikler, ekspertrådgivning og meget mere.