Juleaftensdag blev en aftale mellem EU og Storbritannien (UK) forhandlet på plads. Aftalen trådte i kraft den 1. januar 2021, men på trods af aftalen bliver der en række markante konsekvenser for virksomheder, som handler med UK.
Læs mere om aftalen her.
Handelsaftalen giver toldfri passage mellem EU og UK for varer, som har oprindelse i et af de to områder. For at få glæde af toldfriheden skal oprindelsen på varen kunne dokumenteres, som det kendes fra handel med andre lande, som EU har handelsaftaler med. Oprindelsesreglerne fremgår af handelsaftalens proceslister, som kan læses HER.
Det betyder også, at varer, som har oprindelse i et tredjeland uden for EU og som skal sendes til UK, bliver pålagt told. Det er uanset om varerne sendes direkte fra producentlandet eller via transit gennem EU. Disse varer vil være underlagt de aftaler, som UK har indgået med de respektive lande, hvor varerne har oprindelse. UK’s handelsaftaler med tredjelande findes HER
Toldsatserne for ikke-EU-varer til UK findes HER
Har du omfattende eksport til UK, skal du derfor overveje at undersøge mulighederne for bevilling til toldoplag eller andre af SKATs økonomiske toldprocedurer, som kan lette toldomkostningerne, hvis ikke dine varer har oprindelse i EU. Ligeledes er det vigtigt at være opmærksom på, at der skal stilles sikkerhed for den told, man som virksomhed skal betale ved import af britiske varer.
Se SKATs temaside om Brexit og få en brugervenlig vejledning til, hvordan man som importør og eksportør skal forholde sig.
Toldstyrelsen har også udarbejdet en oversigt over, hvilke vejledningstilbud, du kan benytte dig af hos styrelsen her.
Handelsaftaler
Udover aftalen med EU, forhandler UK i øjeblikket nye handelsaftaler med en række lande rundt om i verden. Såfremt en dansk virksomhed producerer varer i et af de lande, som UK selv indgår handelsaftaler med, vil det være muligt at benytte denne aftale. Der findes en hjemmeside, som oplister de handelsaftaler, UK har indgået, samt dem der er på vej her
Webshop
Driver man webshop, som sender til UK, er der således med den nye handelsaftale toldfrihed på varer, der har oprindelse i EU. Hvis ikke dette er tilfældet, skal man forberede sig selv og sine kunder på, at alle forsendelser til UK over £135 vil blive pålagt told, som modtageren skal betale. Dette bør informeres tydeligt til kunderne, ligesom det bør beskrives i webshoppens handelsbetingelser og umiddelbart i forbindelse med varens pris. Forsendelser under £135 skal leveres DDP og bliver ikke pålagt told og importmoms. Se DM&T’s samarbejdspartner TimeVat’s tjekliste over, hvilke registreringer mv., man skal have, når man skal drive webshop med levering til UK efter Brexit her.