- Man ved aldrig, hvad der sker i morgen.
Ordene kommer fra Jesper Jensens mund, som i mere end 20 år har været talerør og direktør for Kibæk-virksomheden danfloor, og ordene bliver benyttet gentagne gange igennem interviewet.
Med god grund.
Den 9. maj kan danfloor nemlig fejre jubilæum og 50 år på bagen med tæppeproduktion til hele verden fra lille Kibæk, og når man har været ”på gulvet” i fem årtier, så har man set lidt af hvert. Også kriser af forskellig slags.
- Vi begyndte med en oliekrise i 1973, hvor danfloor var helt spæde, og den satte selvfølgelig sine spor op igennem 70’erne, hvor verdensøkonomien var påvirket. Det ramte industrilandene hårdt og kunne selvfølgelig mærkes her i Kibæk. Men vi kom igennem det og meget andet og er her stadig 50 år senere, siger Jesper Jensen.
Fra konkursens rand til en nordjysk redning
danfloor producerer tæpper til både kontraktmarkedet og til private hjem, hvilket de har gjort siden 1973, hvor tre tidligere ansatte hos EGE stiftede virksomheden og dermed blev selvstændige i samme branche, som de kom fra.
Det gik godt indtil 1985. Indtil da havde de tre ejere investereret i virksomheden og udvidet produktionen flere gange, mens de også havde udvidet sortimentet og opkøbt innovative produktionsmaskiner i håb om at indtage nye markeder rent geografisk.
- På det tidspunkt begyndte de desværre at løbe tør for penge. Virksomheden var på vej mod konkurs, og banken sagde fra i forhold til yderligere likviditet. På daværende tidspunkt kom Karin og Ebbe Nyvang fra Hobro ind i billedet, de var allerede kendte på det danske marked, idet de solgte tæpper, som var produceret i udlandet.
De investerede et større millionbeløb i danfloor, overtog virksomheden og fik den på ret køl igen med hårdt arbejde og lange køreture fra det nordjyske til Kibæk en fem-seks gange om ugen, siger Jesper Jensen.
Da tæppet næsten blev trukket væk under danfloor, var det også blevet tid til at tænke i nye baner. Sammen med medarbejderne i Kibæk og rundt omkring i Europa lykkedes det de nye ejere at gøre danfloor til en rentabel forretning.
- Det var her, vi for alvor begyndte at producere tæpper til private hjem i Norden og syd for landets grænser. Det gjorde os i stand til at have flere segmenter i spil, flere målgrupper, og det betød jo kort og godt, at vi kunne sprede risikoen en smule ud. Det er stadig den dag i dag noget, der er vigtigt for os som virksomhed, siger direktøren.
Under nordirsk flag
I 2002 kom en ny ejer på banen. Tæppekoncernen Ulster Carpet Mills købte danfloor, og Jesper Jensen blev ansat som direktør. Med hans ansættelse kom også et sats på kontraktmarkedet.
- Det tager lang tid at bygge et brand op fra bunden, og det tager især lang tid på kontraktmarkedet, da det er helt andre produkter end dem, vi ellers har erfaring med. Vi lavede derfor en strategi med ønsket om at være mere relevante for kontormiljøer, hoteller, krydstogtskibe, butiksindretning og healthcare på kontraktmarkedet indenfor fem til ti år. Det har virket, og med de kriser, vi efterfølgende har været igennem, så har det vist sig rigtig gavnligt, at vi den dag i dag har større spredning på vores aktiviteter.
- Vi er blandt andet i top tre over de foretrukne leverandører til det engelske healthcare-segment, som blandt andet er plejehjem, og under coronakrisen kom der jo ikke mange tæpper ind på plejehjemmene. Heldigvis kunne vi se, at der var potentiale for tæpper til private hjem i samme periode, hvor alle renoverede og lavede om derhjemme. Sådan fungerer vi i dag – når ét segment går lidt ned, så går et andet som regel en smule op. Man ved aldrig, hvad der sker i morgen, men på healthcare-segmentet er vi nu tilbage i fulde omdrejninger efter corona og har haft vores bedste år der nogensinde, siger Jesper Jensen.
Med indtoget fra Nordirland blev danfloor samtidig en del af en stor koncern med flere brands, men det har ikke påvirket Kibæk-virksomhedens manøvredygtighed.
- Det er vigtigt for os, at vi stadig kan agere som en selvstændig virksomhed, selv om ejerskabet ligger i Nordirland, siger Jesper Jensen og fortsætter:
- I praksis agerer vi, som var vi en danskejet virksomhed. Vi har bare den styrke, at vi har en stor koncern i ryggen med en masse erfaringer og kontakter, vi også kan trække på. Samtidig har det den positive sideeffekt, at vi kan sparre om en masse ting, og jeg sidder også i bestyrelses i Ulster, hvorfor vi altid er opdaterede på det nyeste og mest relevante i koncernen.
Danmark for altid
- Aldrig!
Det er svaret, når Jesper Jensen skal forholde sig til, om det nogensinde har været oppe til overvejelse, om danfloors tæppeproduktion måske kunne ligge et andet sted end Kibæk.
Heller ikke, da I kom på nordirske hænder og dermed ikke længere var danskejede?
- Nej. Det har aldrig været et tema, og der er aldrig nogen, der har set et forretningspotentiale i at flytte forretningen et andet sted hen, svarer Jesper Jensen.
I Danmark har virksomheder i mange år været gode til at producere tæpper af forskellig slags, og en del producenter ligger i området, hvor danfloor også holder til. Men hvorfor er det, at danske tæpper er i høj nok kurs, til at der kan være fem-seks fabrikker inden for et ganske lille geografisk område?
- Fordi vi i Danmark er gode til tæpper, og fordi vi udvikler os. Det er ikke, fordi der ikke er konkurrence, men vi og andre tæppefabrikker er i et andet segment end mange af vores konkurrenter. Belgierne er formentligt dem, der producerer allerflest tæpper, men det er i et lavere segment end vores. Danske tæpper er highend, hvor belgierne producerer mange flere tæpper, end vi i Danmark gør eller kan. Vi appellerer i Danmark til andre målgrupper, siger Jesper Jensen.
De seneste 20 år er meget i branchen blevet outsourcet til Asien, og Jesper Jensen vil ikke kategorisk afvise, at der er producenter i Asien, der kan lave gode tæpper. Det er bare ikke virksomheder, de er i direkte konkurrence med.
- Der er også mange hoteller, konferencecentre, krydstogtskibe og andre storforbrugere af tæpper i Asien, og jeg forestiller mig, at de har et stort marked der, de allerede arbejder med. Vi er ikke i konkurrence med asiatiske tæppeleverandører på vores markeder, og jeg forestiller mig, at det også har noget med logistik at gøre. Det er simpelthen for tungt at skulle flytte tæpperne om på den anden side af jorden.
Krav til branchen om bæredygtighed er positivt
Det helt store – og tunge – tæppe med nye krav og regler til tekstil- og modevirksomheder bliver i disse år rullet ud fra især EU’s side.
I Kibæk er det ikke noget, hverken ledelse eller medarbejdere ryster på hånden over. Faktisk byder de det velkommen.
- Vi gør en del for at mindske vores aftryk på kloden og har generelt godt styr på vores indsatser på bæredygtighedsområdet. Vi forsøger løbende at være innovative og have stort fokus på bæredygtighed, hvilket er en nødvendighed for os, da vi servicerer flere segmenter, som alle vægter bæredygtigheden højt.
De seneste ti år har danfloor taget store skridt mod en mere bæredygtig produktion, og det er noget, kunderne tager godt imod, fortæller Jesper Jensen.
- Vi har kollektioner i bæredygtig uld fra newzealandske farmere, der har stort fokus på dyrevelfærd og også får en bedre pris for deres råvarer. De seneste ti år har vi også anvendt genbrugs-nylon til vores tæpper, som blandet andet stammer fra kasserede fiskenet, som så bliver genanvendt til nye tæpper.
Disse kollektioner henvender sig til både erhvervsbyggerier og private hjem, men i modsætning til den private forbrugers indvirkning på modebranchens arbejde med bæredygtighed, så er det en helt anden gruppe mennesker, der er den primære drivkraft bag bæredygtighedsbølgen i tæppebranchen.
- Arkitekterne har en kæmpe rolle at spille i den grønne omstilling for os og alle andre, der leverer til erhvervsbyggerier af forskellig art. Vi kan virkelig mærke, at der ved al nybyg og renoveringer er en enorm efterspørgsel på grønnere alternativer til de produkter, der tidligere har været dem, man orienterede sig mod, og her kan vi heldigvis byde ind med flere forskellige produkter.
Skræddersyede tæpper hitter
For fem år siden så danfloor et potentiale i et segment, de ikke tidligere havde beskæftiget sig så meget med.
Flere kunder begyndte at efterspørge tæpper, som var bespoke produceret og med specielle design og mønstre. Det var der ikke mange, der kunne tilbyde, så danfloor besluttede, at det var et marked, der var værd at dykke ned i.
- Vi investerede i en amerikansk-produceret såkaldt ColorPoint-maskine, som var den første af slagsen, der blev leveret til Europa. Det var en dyr investering på et tocifret millionbeløb, men den har været medvirkende til, at vi i dag kan designe og producere tæppeløsninger i flere farver og med individuelle designs, som kunderne ønsker. Vi kan anvende forskellige garntyper og samtidig producere i en kombination af løkker og opskåret struktur, som tilsammen muliggør ret unikke løsninger til projekter indenfor kontorbyggerier, hotelbranchen, krydstogtskibe, plejehjem og mange øvrige byggerier, som ønsker sig en specialdesignet løsning, siger Jesper Jensen.
Det har også betydet, at danfloor kan tiltrække kunder, der ikke ellers havde kigget deres vej.
- Hvis vi som virksomhed vil anses som en af de visionære og innovative på markedet, så er der brug for den slags investeringer. Vi har ad flere omgange været med i opløbet om at vinde et projekt, hvor vi er blevet valgt til, fordi vi kan levere noget ekstraordinært, hvor kunden selv kan være med til at vælge deres design og den løsning, der passer lige til dem. Det er selvfølgelig også noget, vi selv slår på, når vi byder ind på en opgave. Det er blevet en stor del af vores forretning, at vi kan tilbyde et skræddersyet tæppe, og det tiltaler faktisk også en markant større kundegruppe, end vi måske havde forventet.
Der bliver også en 100-års fødselsdag
Inden længe venter en jubilæumsfejring på et af de hoteller, danfloor selv har leveret tæpper til.
Fejringen foregår nemlig på Hotel Koldingfjord, der er beklædt med 7500 kvadratmeter danfloor-tæppe i genanvendt nylon, da hotellet ønskede en holdbar løsning med et grønt element.
Spørger man Jesper Jensen, om der også bliver en jubilæumsfejring om 50 år, så er han ikke i tvivl. Men han fletter dog et forbehold ind, som efterhånden er velkendt:
- Man ved aldrig, hvad der sker i morgen, smiler han, inden han fortsætter:
- Jeg tror bestemt, danfloor runder de 100 år, men det bliver nok uden mig til den tid. Tæppebranchen i Danmark har været dygtige til at innovere, så det er stadig relevant med tæpper i fremtiden, men samtidig er det selvfølgelig svært at spå. For 50 år siden kunne du nærmest ikke opdrive et trægulv i danske hjem, hvor det i dag er ganske sjældent, at man ser et gulvtæppe. Tendenser kan jo skifte, og selvom den private forbruger sjældent vælger væg-til-væg-tæpper, så bliver der stadig solgt tæpper til de private hjem.
- Rent erhvervsmæssigt tror jeg altid, der vil være behov for tæpper – især i forhold til at give en god akustik. Trægulve er flotte, men det giver også en akustisk udfordring, som stadig løses bedst med tæpper. Personligt tror jeg stadig, at der er et stort eksistensgrundlag og kundegruppe til tæpper om 50 år, men det bliver rigtigt spændende at se, hvordan produktionen har ændret sig til den tid.
- Man ved aldrig, hvad der sker i morgen, men jeg tror bestemt, at danfloor også fylder 100 år. Nu starter vi dog med at fejre de 50, siger Jesper Jensen.