OBS: Interviewet er foretaget, inden statsministerens pressemøde tirsdag aften.
2020 startede med fuld fart for Danmarks næststørste tøjkoncern, DK Company. Året skulle være et nyt rekordår med en omsætning på 3,5 mia. kr., og salgstallene for januar og februar pegede da også entydigt i den retning. Men så ramte coronavirusset COVID-19, og hele verden blev forandret. I dag måtte DK Company tage konsekvenserne af, at coronavirusset har sat en stopper for salget og generelt påvirket dagligdagen hos koncernens 22 brands. Koncerndirektør Jens Poulsen fortæller til DM&T, at man således tirsdag har været nødsaget til at afskedige 125 medarbejdere.
”Det her er en sort dag i koncernens historie. Vi er nødsaget til at afskedige 125 personer, hvilket svarer til 5 % af alle vores ansatte. Vi er rigtig trætte af det, for det er gode mennesker og kollegaer, vi under normale omstændigheder ikke ville undvære. Men omstændighederne er langt fra normale,” siger han, tydeligt påvirket af situationen.
Afskedigelserne kommer til at påvirke DK Companys afdelinger i Ikast, København og Vejle, og koncernen kommer også til at tage andre foranstaltninger i nærmeste fremtid.
”Alt er udfordret, og det kommer også til at påvirke vores butikker. Dem lukker vi midlertidigt inden for kort tid, og jeg må ærligt talt sige, at jeg er overrasket over, at man ikke allerede har gjort det fra offentlig hånd,” siger Jens Poulsen.
Politikerne skal komme i gang
Generelt er han ikke imponeret af de hjælpepakker, regeringen har sat i søen. Han mener ikke, de tager højde for et differentieret dansk erhvervsliv:
”Modebranchen eksempelvis har jo brug for langt mere fleksible hjælpepakker. Det er fint, at man gør noget for de helt store, som er nødt til at sætte deres aktiviteter helt i stå. Men vi ønsker jo ikke at bremse helt op. Vi vil holde gang i maskineriet med tanke på debitorer, kreditorer og ansatte. Vi kan jo ikke bare lade helt være med at drive vores forretning,” siger Jens Poulsen.
Han forklarer, at en mere fleksibel hjælpepakke skal tage højde for de virksomheder, som for eksempel kører videre med hjemmearbejde og alternative arbejdsgange.
”Vi bliver nødt til at gøre noget, ellers får det voldsomme konsekvenser. Vi håber, der kommer en hjælpepakke, der tager højde for forskellene, og jeg synes ærligt talt, at politikerne er nødt til at forstå det og komme i gang med at finde nogle løsninger,” siger Jens Poulsen.
Omsætningen reduceres med op til 1 mia.
I de forgangne dage har eksempelvis Dansk Detail oplyst, at flere butikker ligger i index 10-35. Forbrugerne bliver væk, og en i forvejen presset detailhandel bliver nu presset til det yderste. Det forplanter sig igennem hele systemet, og en række danske modevirksomheder fortæller, at flere butikker nægter at tage imod vareleverancer. Det billede genkender Jens Poulsen:
”Vi risikerer at brænde inde med sommerkollektionerne, som kan blive meget svære at sælge. Samtidig kan vi heller ikke sælge de kommende kollektioner ind, fordi vores sælgere ikke kan komme ud og besøge kunderne. Det kommer til at koste hele branchen, og for vores vedkommende forventer vi en omsætningsnedgang på op til 1 mia. kr. frem mod jul.”
Det understreger med al tydelighed, hvor markant et spor coronakrisen sætter. Det svarer nemlig til 30-35 % af den samlede omsætning i DK Company.
Jens Poulsen fortæller, at selvom DK Company er en milliardkoncern med flere tusind ansatte, så driver de 22 brands, som på mange måder ligner de SMV’er den danske modebranche har overvejende flest af.
”Vi er måske nok kapitalmæssigt stærkt funderet, men vi skal alle sammen passe på vores likviditet, ellers ender det galt. Det er det, vi tager konsekvensen af nu, selvom det gør ondt.
Han forklarer, at hele modebranchens system gør situationen endnu mere vanskelig.
”Vi har selv over 600 mio. ude i kreditter, så vi leger jo bank oveni. Som branche er vi gode mennesker, der gerne vil sørge for, at hele systemet har det godt, men det rammer os nu. Alt går i stå som ved et harmonikasammenstød. Det kommer til at tage lang tid, inden vi får løst det her, og derfor er vi nødsaget til at handle nu,” afslutter Jens Poulsen.