Menu
Sådan går det i modebranchen:

Bestseller er størst, men afkastet er bedst i Ganni

Både Finans og Deloitte har analyseret modebranchen. Analyserne viser, hvem der fylder mest, klarer sig bedst og har mest fremgang i salget. Samtidig vidner analyserne om, at mens detailhandlen har det svært, er engroshandlerne blevet bedre til at tjene penge.

Foto: Dennis Morton / Detokay.com
Foto: Dennis Morton / Detokay.com

15. august 2019 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans har netop lanceret sin analyse af modebranchen. Den viser, at ikke overraskende, at Bestseller er landets største modevirksomhed målt på omsætning. Analysen, som er foretaget i samarbejde med erhvervsdatabasen BIQ, inkluderer også smykker, fodtøj og arbejdstøj, og Pandora indtager en soleklar andenplads, mens DK Company indtager tredjepladsen.

Finans har også set på, hvilke virksomheder, der har skabt størst omsætningsvækst fra 2017 til 2018. Her er det Thygesen Textile Group, som topper listen med en vækst på 41,3 %, mens selskabet bag Sunds Textiles, PVN Holding, er nummer to og Ball nummer tre.

Ser man på, hvilke selskaber, der leverer den flotteste afkastningsgrad, topper Ganni listen med en afkastningsgrad på 69,9 %. Herefter følger Pandora og Kentaur.

Store forskelle mellem engros og detailhandel

I forbindelse med modeugen, har Deloitte foretaget deres modeanalyse, som viser, at modebranchens engrosvirksomheder generelt er blevet bedre til at tjene penge. I gennemsnit leverer engrosvirksomhederne et driftsresultat per medarbejder på kr. 400.000, hvilket betyder en stigning på kr. 250.000 på tre år.

”De danske engroshandlere er dygtige til både at sælge og tjene penge. Og det er til trods for, at detailhandlen køber mindre ind til lagrene, mens de kræver, at leverandørerne tager ansvaret,” siger Morten Gade Steinmetz, Brancheleder for mode- og tekstilindustrien i Deloitte.

Også overskudsgraden per ansat er steget, således at den nu ligger på 13 % mod 11 % året forinden. Ser man på andelen af engrosvirksomheder med overskud ligger den på 68 %, hvilket er det samme som året forinden. Deloitte noterer sig, at antallet af sunde virksomheder er stigende, og at færre er konkurstruede.

Deloitte har også set nærmere på detailhandlen, og her er det gennemsnitlige driftsresultat per ansat ca. kr. 50.000 mod 45.000 året forinden, mens seks ud af ti har sorte tal på bundlinjen.

 ”Det er en beskeden andel af de danske modevirksomheder (i detailhandlen, red.), der har haft overskud de seneste to-tre år. Mange befinder sig hele tiden lige på grænsen mellem plus og minus. I denne branche kan man sagtens levere overskud ét år og underskud det næste. Derfor handler det om at tilpasse forretningen til kunderne og tendenserne,” siger Morten Gade Steinmetz.

Overskudsgraden er faldende og ligger på et meget lavt niveau. Således er den gennemsnitlige overskudsgrad per ansat faldet mere end et procentpoint til 2 %.

Du kan dykke ned i Deloittes Modeanalyse her.

"