Menu

”Black Friday” – udviklingen i Tyskland & huskeliste til webshops

Brugen af ”Black Friday” i Tyskland har hidtil været forbundet med risiko for at krænke et tysk varemærke, men nu er der en ny udvikling i situationen til gavn for DM&T’s medlemmer.

11. november 2021

Det har længe skabt udfordringer at bruge udtrykket ”Black Friday” på det tyske marked, da et selskab i Hong Kong ejer rettighederne til varemærket ”Black Friday” i Tyskland og derfor har håndhævet sin ret i Tyskland – også for så vidt angår danske virksomheder. Noget har DM&T tidligere beskrevet.

Ny positiv udvikling

Der er nu sket en udvikling i situationen, som går i den rigtige retning, men vi er der ikke helt endnu.

DM&T’s tyske samarbejdspartner, advokat Inga George, oplyser, at en domstol i Berlin har nu erklæret varemærket for ugyldigt, fordi varemærkeindehaveren ikke reelt havde brugt ”Black Friday” som varemærke men kun - som alle andre – som en reference til den efterhånden velkendte salgsevent den sidste fredag i november.

Desværre er dommen ikke endelig ført ud i livet endnu, da varemærket endnu ikke er blevet slettet fra varemærkeregisteret. Det betyder, at varemærket teknisk set stadig er gyldigt og kan håndhæves.

DM&T’s anbefaling

Anbefalingen er derfor fortsat at være påpasselig med at bruge ”Black Friday”- termen på det tyske marked, da der stadig er en risiko for at modtage et såkaldt ”warning letter” fra varemærkeindehaveren. Dog er risikoen blevet væsentligt reduceret, ligesom man vil have en bedre sag, hvis man alligevel skulle modtage et brev.

Gør din webshop klar til ”Black Friday”

Når emnet er ”Black Friday” opfrisker vi også lige DM&T’s tre gode råd til din webshop, så du undgår at skuffe forbrugerne, når der kommer pres på onlinehandlen:

  • Tag forbehold for overfyldte pakkebokse. Skriv gerne tydeligt, at levering ikke kan garanteres på det valgte udleveringssted, hvis kapaciteten er nået. Det er en god ide at skrive forbeholdet ind, både i handelsbetingelserne, men også på den side i bestillings-flowet, hvor forbrugeren vælger leveringssted.
  • Tag forbehold for længere leveringstider. Hvis du normalt lover levering indenfor 1-2 hverdage, bør du overveje, om du kan efterkomme dette selv i travle tider.
  • Overvej virksomhedens returregler. Mange forbrugere ønsker mulighed for at bytte gaver efter jul, selv om de købes allerede i november.

Hvis du har brug for hjælp eller vejledning i forbindelse med 'Black Friday' i Tyskland eller har andre varemærkemæssige udfordringer eller spørgsmål, som vedrører det tyske marked, kan du kontakte:

Inga George

Rechtsanwältin | Partner

boesling IP

Phone:   + 49 40 5247624-0

Fax:        + 49 40 5247624-25

george@boesling.com

www.boesling.com

 

Husk, at DM&T hjælper din virksomhed med juridisk rådgivning om e-handel. Vi tilbyder derudover essentielle standarddokumenter som cookiepolitikker, e-handelsbetingelser og persondatapolitikker, som vores medlemmer kan downloade og udfylde.

Log ind på vores medlemsportal og find dokumenterne her.

"