Menu

Carcel muliggør salg i butikker uden sæsoner, lager og udsalg med ny salgsplatform

Tøj har aldrig skullet behandles som mælk, der hurtigt bliver gammelt og værdiløst, men systemet har gjort det nærmest umuligt at undgå, mener Carcel. Nu tager modevirksomheden afstand til et fejlbehæftet system og lancerer et koncept, der skal minimere spild og udsalg samt bane vejen for en ny infrastruktur for sæsonløs mode. Wood Wood er første lanceringspartner.

Carcels første lancering af ScanShop-konceptet foregår hos Wood Wood. Foto: Carcel
Carcels første lancering af ScanShop-konceptet foregår hos Wood Wood. Foto: Carcel

16. oktober 2020

Allerede inden Covid-19-pandemien indtraf, havde Carcel truffet en beslutning; de skulle ud af retail, som vi kender det. 

Firmaet, der blev grundlagt i 2016, fik stor opmærksomhed på det faktum, at deres produkter produceres i thailandske og peruvianske kvindefængsler, som giver de indsatte en fremtid at bygge videre på, når de forlader fængslet. 

Nu kommer Carcel med en løsning på det fængsel, de følte, at modebranchen er kendetegnet af med dens sæsoner og indsalgsperioder, lagre, der mister værdi, blot fordi tiden går, og ikke mindst overproduktion. I stedet har de bygget videre på det, de tror og håber, kan være en løsning for branchen. 

Løsningsforslaget hedder ScanShop og adresserer de udfordringer, mange under coronakrisen har mærket. 

- Da butikkerne lukkede ned grundet COVID-19, blev det endnu tydeligere, at den sæsonbaserede forretningsmodel ikke kun er ekstremt skadelig for miljøet, men også udgør en stor risiko for de fysiske butikker, da de risikerer at brænde inde med en masse lager, som mister værdi efter blot et par måneders nedlukning. Vi er motiveret af at skabe løsninger, og det skabte incitamentet for at udvikle en ny platform, så vi fortsat kan samarbejde med vores kunder, samtidig med at vi minimerer spild og overproduktion og skaber mulighed for at tjene penge på en ny og smart måde, siger Veronica d’Souza, der er stifter af Carcel.

ScanShop er maksimale data og minimal produktion

I store træk tager ScanShop det bedste fra E-commerce og kobler det med det fysiske tøjsalg, som Carcel gerne vil være en del af. Det skal blot være på andre præmisser end de nuværende. 

- Indtil corona-krisen har vi manglet infrastrukturen, der ikke følger faste indsalgsperioder og udsalgsperioder. Den tror vi på, vi har nu med ScanShop. Butikkerne køber ikke noget, de udstiller i stedet styles i butikkerne, og kunden køber Carcel-varen via en QR-kode, som også kan lære kunden om produktet. Så du kan prøve og mærke tøjet, og køber du det, så leverer Hurrah Today, vores leveringspartner, din vare samme dag, hvis du er i København. Dagen efter hvis du befinder dig et andet sted. Butikken har meget færre udgifter og risici, hvilket gør at man kan fjerne den klassiske mark-up. I stedet får butikken en kommission for salget, og slutkunderne får varerne billigere, siger Veronica d’Souza til DM&T.

Carcels koncept ScanShop fungerer ved, at kunden køber produktet via en QR-kode, der skannes med mobilens kamera. Varen, som kan prøves i butikken, bliver derefter fragtet til kunden på en valgfri destination. Foto: Carcel
Carcels koncept ScanShop fungerer ved, at kunden køber produktet via en QR-kode, der skannes med mobilens kamera. Varen, som kan prøves i butikken, bliver derefter fragtet til kunden på en valgfri destination. Foto: Carcel

På denne måde frigør Carcel sig fra det faktum, at det ofte er et succeskriterie for butikkerne, at blot 60 procent af en given kollektion sælges til fuld pris, og resten ryger på udsalg eller lagersalg. Med ScanShop bliver der ikke produceret overflødigt, da data og egenproduktion sikrer, at der kun produceres mere, hvis kunden køber produktet. Brandet har frihed til at introducere nye styles i butikkerne i løbet af året, teste efterspørgslen, og på den måde forsvinder sæsonbegrebet helt samtidig med at man kan beholde nyhedsværdien. 

Samtidig kan Carcel skræddersy udvalget til den givne forretning med det, kunderne netop der viser interesse for.

- Med data til rådighed kan vi klart og tydeligt se, hvilke styles kunderne viser interesse for. Det betyder, at udvalget kan være helt anderledes i Københavns indre by, end det er på Frederiksberg få kilometer væk. I første omgang bliver det Wood Wood i København, der introducerer konceptet, og det er fantastisk at de er med på at teste en helt ny model, da det netop kræver et godt samarbejde butikker og brands imellem at finde en smartere løsning, som både er en god forretning og samtidig mere miljøvenlig, mener Veronica d’Souza. 

Wood Wood: En tiltrængt løsning for retail

Det bliver Wood Wood, der lægger scene til lanceringen af ScanShop, og ifølge Kevin Kafesu, PR & Marketing Manager hos Wood Wood, så er det et godt og tiltrængt koncept, de hjælper til verden.

- Vi arbejder rigtig meget med at kommunikere bæredygtighed til vores kunder, så det giver bare mening at kunne introducere dem for et koncept, der har potentialet til at ændre forbrugeradfærden. I forhold til konceptet, så tror vi på, at Wood Woods kundesegment passer til konceptet ScanShop, og da vi altid har vægtet støtten til små og lokale brands højt, så virker det som et ideelt samarbejde, siger han til DM&T.

Wood Wood har i mange år været en af de toneangivende retailere på den københavnske modescene. Derfor var det også vigtigt for dem, at det ikke ”kun” var et godt koncept rent digitalt, men at der faktisk også var interessante historier bag teknologien.

- Carcel er et stærkt brand. Deres fokus på håndværket, bæredygtighedens bevægelighed, det sociale ansvar og den måde, de støtter kvindekampen, er inspirerende. Vi hører så meget om billig arbejdskraft og dårlige arbejdsforhold for produktionsleddet i branchen, men Carcel tager et ansvar og giver indsatte i kvindefængsler en uddannelse og en vej til et bedre liv. Det i sig selv er en stærk historie, som vi hos Wood Wood gerne vil støtte, og samtidig er produkterne af en høj kvalitet, hvilket flugter med den måde, vi ser os selv, fortæller Kevin Kafesu.

Skal han pege på noget, der kan blive en udfordring, så bliver det ”uddannelsen af kunderne”. For der er i hans optik ingen tvivl om, at ScanShop som koncept er perfekt for butikker og brands, men han glæder sig til at se, hvordan kunderne reagerer på det faktum, at de ikke kan få et givent produkt med det samme.

- Skal jeg være ærlig, så tror jeg, den største udfordring bliver at vænne kunderne til, at du ikke kan få dit produkt lige nu og her, når de står i den fysiske butik. Det er jo ofte derfor, kunderne netop kommer i den fysiske butik, så inspirationen kan omsættes til et køb af en øjeblikkeligt tilgængelig vare. ”Convenience” er alt i dag, og kunderne skal vænne sig til denne model. De skal lære, at det er for alles bedste, at du får varen samme eller næste dag, selvom du betaler i dag. Udfordringen ligger i faktummet, at kunden skal forlade butikken uden produktet. Det bliver en udfordring, men en meget nødvendig en af slagsen, som vi gerne tager på os, lyder det fra Kevin Kafesu, der ikke er i tvivl om, at modellen, på den lange bane, har potentialet til at gavne alle i branchen.

- Vi tror på, at det kan være fremtiden for retail. En fremtid, der er yderst tiltrængt. Samtidig rummer det muligheder for mindre brands. De kan binde deres penge i andre ting end varelagre og først producere mere, når varerne sælger, og de kan potentielt få nemmere adgang til efterstræbte butikker, der kan løfte de mindre brands til et nyt niveau – uden at nogen af parterne skal binde penge i samarbejdet. De kan flytte fokus til ”story telling” og give kunderne en mulighed for at ”put your money where your mouth is”, siger Kevin Kafesu.    

En profitabel og miljømæssig gevinst for branchen

- Noget af det første, jeg lærte, da jeg læste økonomi, var, at den bedste økonomiske gevinst ligger i at få udbud og efterspørgsel til at mødes. Branchen kendetegnes i dag af masser af usolgte varer, som ikke kun er et kæmpe miljømæssigt problem, men også økonomisk ineffektivt. Tanken er, at kan vi minimere spild i branchen, kan vi også finde en smartere og mere rentabel forretningsmodel. Det er præcis det, vi går efter, siger Veronica d’Souza og uddyber:

- Teknologien eksisterer, og vi har sågar tidsånden på vores side, da corona har åbnet folks øjne for teknologiske muligheder, de måske ikke tidligere benyttede sig af. Vi undgår overproduktion og stræber efter at gøre noget økonomisk fornuftigt. Fungerer det, så er det en helt anden produktionscyklus, vi fremtidigt kigger på, og både en smartere og mere fleksibel måde at sælge tøj på, som er præcist tilpasset dén butik og dét kundesegment. 

Veronica d’Souza henviser til, at mange brands og butikker under coronakrisen har erfaret, hvad sæsoner kan gøre ved deres salg – og dermed deres pengepung. 

- Når problemerne rammer bundlinjen, så begynder folk at stille spørgsmål. Det er det, vi har gjort her, hvor vi har kigget på, hvordan vi på en rentabel måde kan sælge varer i fysiske butikker, samtidig med at undgå udsalg og spild. Det kan vi ved, at hver enkelt butik ikke skal have deres eget lille varelager. Butikkerne slipper helt for at købe varen, og dermed også risikoen for ikke at kunne sælge den til fuld pris, og får så kommission, når de sælger noget for os. Hvis en kunde har scannet en vare hos en butik, men så efterfølgende køber den online hos os, så får butikken stadig den samme andel, som hvis kunden havde købt den i butikken.

Netop det aspekt vil potentielt være afgørende for både kunder og butikker.

- Det åbner for en helt ny måde at drive forretning på, hvor butikken har incitament til at pushe selve brandet, efter at kunden går ud af butikken. Det er mit indtryk, at kunder ofte ser noget i en fysisk butik, og så sidenhen køber det på nettet. At give den fysiske butik del i det salg, skaber en ny og potentielt interessant indtjeningsmulighed, forklarer hun. 

Carcel er intet kartel

ScanShop er Carcels opfindelse, men de er ifølge Veronica d’Souza ikke bange for at dele platformen med andre. Først skal de dog teste den af og eventuelt fintune den, hvorfor den også kun er tilgængelig i Wood Woods butik på Grønnegade i det indre København i første omgang.

- Scanshop er en helt ny måde at sælge tøj på gennem multibrand butikker. Vi starter bevidst småt for at teste og lære. Arbejdet med data skal hjælpe os hen mod, at konceptet bliver så belejligt for butikkerne som overhovedet muligt. Hele ideen er at hylde de fysiske butikker og finde en vej, der er rentabel for både brands og butikker, men uden spild, sæsoner og udsalg. Teknologierne eksisterer, og hvis man sammensætter dem på en ny måde, så er håbet, at vi kan finde løsninger, som giver både økonomisk og miljømæssig værdi.  

- ScanShop er i vores optik et løsningsforslag for den udfordring, der er med kollektioner, lager og udsalg i dag. Det er et uholdbart system, og vi tror på, at dette kan være en bedre løsning for Carcel, og måske, hvem ved, også for branchen i det hele taget. 

Carcels ScanShop lanceres hos Wood Wood på Grønnegade i København fredag d. 16. oktober klokken 12.00.

Ved hjælp af QR-koden kan kunden dykke ned i en stor mængde information og selve fortællingen om Carcel. Foto: Carcel
Ved hjælp af QR-koden kan kunden dykke ned i en stor mængde information og selve fortællingen om Carcel. Foto: Carcel
"