Menu
Error while rendering view [Main Navigation].

Coronavirus kan også påvirke danske ansatte

Bestseller har allerede taget flere forholdsregler, og efter det første tilfælde af coronavirus i Danmark kan der opstå flere spørgsmål, som knytter sig til virksomhedens medarbejdere. Derfor er du som arbejdsgiver nødt til at overveje, hvordan du forholder dig, hvis en medarbejder berøres af sygdommen.

Foto: Free To Use Sounds on Unsplash
Foto: Free To Use Sounds on Unsplash

27. februar 2020 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

Coronavirusset COVID-19 har igennem en periode påvirket flere danske mode- og tekstilvirksomheder, og det er ikke kun spørgsmål om produktion, deadlines og shipping, der presser sig på. Også medarbejdere og samarbejdspartneres ve og vel ligger mange på sinde, og derfor er branchen nødt til at forholde sig til, hvordan man agerer i forhold til dem.

 

Det er også noget, der fylder i mode- og tekstilbranchens største virksomhed, Bestseller, som har taget flere forholdsregler.

 

”Vi følger både globale og lokale myndigheders anbefalinger tæt. Vi gør, hvad vi kan, for at sikre vores kollegers sikkerhed og tryghed, derfor har vi også indstillet al rejseaktivitet til Kina, Hong Kong, Japan, Singapore, Sydkorea, Iran og dele af Italien. Med hensyn til gæster og kolleger, der kommer direkte fra de berørte områder, er vores retningslinjer, at der skal gå 14 dage, før vi kan modtage dem,’ skriver Bestsellers kommunikationschef, Line Ernlund, i en mail til DM&T.  

 

Hvad nu hvis en medarbejder er berørt af coronavirus…

Hidtil har en stor del af spørgsmålene om COVID-19 drejet sig om forholdene i Kina; forsinket produktion, nedsat fragtkapacitet mm. Men i takt med, at situationen har udviklet sig, bliver spørgsmålene flere og mere vidtrækkende. Nu er det første tilfælde af COVID-19 konstateret i Danmark, og der kan opstå en række spørgsmål i samarbejdet mellem medarbejder og arbejdsgiver, forklarer DM&T’s advokat Michael Lund-Nielsen. Han oplister nogle af de mest presserende spørgsmål:

 

 • Bør virksomheden iværksætte tiltag i virksomheden?
 • Skal der betales løn under sygdom og hvor længe?
 • Kan arbejdsgiveren kræve, at en medarbejder bliver hjemme, hvis pårørende fx er smittet?
 • Hvad hvis medarbejderen pålægges karantæne af myndighederne, fordi de pårørende er ramt?
 • Kan en medarbejder nægte at rejse til et land med tilfælde af Coronavirus?

”Svarene afhænger af omstændighederne, da der er mange nuancer i hver sag, som konkret spiller ind. Hvis der opstår spørgsmål, anbefaler vi, at man kontakter DM&T’s HR-advokater. Det skulle gerne give vores medlemmer en tryghed i det, der ellers er en meget ukendt situation,” siger Michael Lund-Nielsen.

 

Han opfordrer samtidig til, at man holder sig orienteret om COVID-19’s udvikling og følger myndighedernes anbefalinger og retningslinjer.  

 

”Hvis man vurderer, at virksomheden har stor sandsynlighed for at blive ramt, kan man med fordel udpege en person i virksomheden som ansvarlig for at indhente viden løbende,” afslutter Michael Lund-Nielsen. 

Coronavirus

 • Coronavirusset, som har fået navnet COVID-19, kan både være årsag til milde forkølelser og alvorlige infektioner i luftvejene.
 • De første udbrud viste sig i december 2019 i den kinesiske by Wuhan i Hubei-provinsen. 
 • Symptomerne er lungebetændelse, feber, tør hoste og i nogle tilfælde besværet vejrtrækning.
 • Det vurderes, at 80 % af tilfældene alene giver milde symptomer, mens 15 % må indlægges. De resterende 5 % kan være så alvorlige, at indlæggelse på intensiv afdeling er nødvendig – dette ses primært hos ældre og svækkede personer.
 • Coronavirusset overføres ved tæt kontakt mellem mennesker, fx via direkte dråbespredning fra nys eller host samt indirekte kontakt, fx sekret fra hænder.

Se mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, der oplister en lang række relevante svar på de typiske spørgsmål.

 

Skal medarbejdere ud at rejse, bør Udenrigsministeriets rejsevejledning altid følges. Rejsevejledningen findes via dette link. 

Forebyggelse af coronavirus

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende for at minimere risikoen for smitte

 

 • God håndhygiejne, primært håndvask, evt. hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre.
 • Undgå kontakt med personer, der har symptomer på forkølelse og/eller luftvejsinfektion.
 • Host eller nys i engangslommetørklæde, alternativt i albuebøjningen.
Plakat kan downloades via Sundhedsstyrelsens hjemmeside på både dansk og engelsk.
"