Menu

Det kræver dygtigt lederskab at håndtere forandringer – og medarbejdernes reaktion

Forandringer medfører altid reaktioner. Men hvad sker der helt konkret, og hvordan håndterer man dem som leder og sikrer, at organisationen ikke står fortabt tilbage? Det sætter bl.a. Mette Vinther Larsen og Svend Brinkmann fokus på til årets TOPMØDE.

På TOPMØDE 2023 kan du bl.a. glæde dig til at høre Mette Vinther Larsen (th) sætte fokus på strategi, ledelse og intuition i mode- og tekstilbranchen. Foto: Dennis Morton for DM&T
På TOPMØDE 2023 kan du bl.a. glæde dig til at høre Mette Vinther Larsen (th) sætte fokus på strategi, ledelse og intuition i mode- og tekstilbranchen. Foto: Dennis Morton for DM&T

14. september 2023 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

Hvordan reagerer mennesker egentlig på forandringer? Og hvad gør det ved organisationen, når den skal agere i en tid, hvor den ene krise afløser den anden? Og hvordan håndterer man som leder de vidt forskellige reaktioner, forandringerne medfører?

De spørgsmål har mange ledere sikkert stillet sig selv de foregående tre år. Under coronakrisen boblede lederhjernen måske endda over med spørgsmål af den karakter. Men det stoppede ikke der. For hvordan ville medarbejderne reagere, når de vendte tilbage til arbejdspladsen? Skulle man fortsætte med hjemmearbejdsdage, og var der måske behov for at gøre noget radikalt anderledes i organisationen?

Alle forandringer afføder en reaktion blandt medarbejderne. Nogle kæmper imod med næb og klør, mens andre får ny energi af forandringer. Der vil også være medarbejdere, som ikke kan finde sig til rette i forandringerne; 1 mio. danskere skiftede job i 2022, og selvom grundene kan være mange, kan forandringerne også spille en rolle.

Det stiller krav til lederen, hvis man vil sikre, at de påkrævede forandringer gennemføres, og at de tvungne forandringer ikke påvirker organisationen og virksomheden negativt.

Det kræver ledelsesmæssige færdigheder, strategisk manøvredygtighed men også en veludviklet intuition, hvis man som leder skal lykkes. Det sætter professor og konstitueret leder af Aalborg University Business School Mette Vinther Larsen fokus på til TOPMØDE 2023, hvor årets tema meget passende er ’Ledelse i Forandring”.

Under og efter coronakrisen fulgte hun en række af branchens virksomheder og topchefer tæt for at belyse, hvordan deres ledelsesmæssige og strategiske færdigheder og prioriteter udviklede sig, og hvilken effekt det havde på virksomheden. Mette har gennem mere end 10 år haft mode- og tekstilbranchen som genstand for sin forskning, og er aktuel med bogen ’Strategi, ledelse og intuition’, som netop tager afsæt i hendes undersøgelse af de 20 topchefers ageren og tanker i forbindelse med coronakrisen. Med afsæt i det arbejde, sætter hun – sammen med DM&T’s adm. direktør Thomas Klausen – scenen for ’Ledelse i Forandring’, når DM&T samler branchen til TOPMØDE 2023 den 11. oktober i Bella Arena.

Brinkmann hjælper med at forstå forandringers effekt på organisationen

Det er langtfra kun kriser, der definerer de forandringer, branchen står midt i og kommer til at undergå de kommende år. Tænk bare på, hvordan teknologien allerede er i færd med at forandre visse processer, og hvor stort et fokus, der er på kunstig intelligens disse år. Ingen ved endnu, hvordan AI kommer til at definere branchen, men det åbner helt nye muligheder, man er nødt til at forholde sig til som leder.

Eller tænk på, hvordan EU’s tekstilstrategi og de omfattende regulatoriske indgreb, den medfører, kommer til at redefinere branchen og den måde, vi arbejder på i de kommende år. Det stiller både krav til lederen, som selv skal fordøje masser af ny viden og helt nye krav, ligesom hun eller han skal sikre, at resten af organisationen forstår vigtigheden af, at virksomheden tilpasser sig de nye rammer. Og ikke mindst når det kommer til at motivere dem til at være en del af de forandringer, det medfører.   

Der er ingen tvivl om, at det kommer til at stille store krav til både ledere og medarbejdere, når forandringer synes at være den nye normal. Det kræver indsigt i, hvordan forandringer egentlig påvirker organisationen, og hvilke krav det stiller til lederne. Undersøgelser viser, at kun 30 procent af alle forandringsprocesser gennemføres med succes, så noget tyder på, at meget kan gå galt.

Heldigvis er der hjælp at hente på årets TOPMØDE. Den kendte psykolog, professor, forfatter, foredragsholder, radiovært og debattør Svend Brinkmann giver nemlig deltagerne viden, inspiration og værktøjer til at håndtere forandringer – også i de tilfælde, hvor en ny krise blusser op. Han sætter også ord på, hvordan man som leder håndterer de uundgåelige reaktioner, forandringer medfører. Efter eget udsagn er det et tema, Svend Brinkmann har en meget stor interesse i, og han glæder sig derfor til at dele sine betragtninger, refleksioner og tanker med deltagerne på TOPMØDE 2023.

Svend Brinkmann sætter både fokus på medarbejdere og ledere i sit indlæg, som tager afsæt i hans psykologiske baggrund, arbejdet på Aalborg Universitet og generelle interesse i mennesker. Gennem sit forfatterskab har Svend Brinkmann blandt andet taget et opgør med tiden udviklingstrang, sat fokus på begrænsningens kunst i en grænseløs tid og gået til forsvar for et tankefuldt liv, så du kan roligt forvente et både tankevækkende og underholdende indlæg, som nok ikke følger de klassiske management-skabeloner.

Vil du have inspiration til ledelse i forandring? Køb din billet til TOPMØDE 2023 den 11. oktober i Bella Arena nu. 
"