Ege Carpets er i hvert fald flyvende i øjeblikket med en tæppeproduktion, der overgår alle andre i henhold til bæredygtighed.
På mindre end fem år har virksomheden med hovedsæde i Herning formået at transformere fra tidligere ikke at have Cradle to Cradle-certificerede produkter til nu ikke at have andet. Ege Carpets har gjort det, de selv betegner som at gå ”all-in”.
- Vi er virkelig stolte af alle vores nye certificeringer. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det er en hård proces, så det er fedt at nå det ambitiøse mål, vi satte os. Man kan ikke selv blive Cradle to Cradle-certificeret uden en certificeret partner, hvorfor vi har arbejdet tæt sammen med Vugge til Vugge Aps, som virkelig har hjulpet og givet os værdifuld sparring igennem forløbet. Selvfølgelig har det været en stor investering, men vi ved, det kommer mange gange igen, siger Dorthe Aaboe Kallestrup, der er CSR Manager hos Ege, til Dansk Mode & Textil.
Med opnåelsen af 18 Cradle to Cradle-certificeringer, og herunder 110 certificerede produkter, placerer Ege Carpets sig helt i front af alle virksomheder i verden. Tæppeproducenten er nu den virksomhed, der på verdensplan har opnået flest certificeringer på mindre end fem år, og ingen andre er gået fra 0 certificerede produkter til et 100% Cradle to Cradle-certificeret sortiment på så kort tid. På tværs af alle lande og industrier er Ege Carpets indehaver af 4. flest Cradle to Cradle-certificeringer.
Bæredygtighed lukker ingen handel – men det åbner døre
På en måde kan det virke paradoksalt, at det er en tæppeproducent, der nu slår verdensrekorder i forhold til bæredygtig produktion efter en af verdens højeste standarder.
Vi har aldrig før været mere optagede af, hvordan det tøj, vi iklæder os selv og måske især vores børn, er produceret.
Så hvorfor er det en virksomhed som Ege, der trækker tæppet væk under os af bæredygtig benovelse? Kan man ikke sælge tæpper uden at have certificeringer som et salgsparameter?
- Det kan man ganske udmærket. Vi er bare ikke interesseret i det. Vi har da også oplevet kunder, der spørger, om vi ikke kan pille alt det ”CSR-værk” af produkterne, hvis det så samtidig kan betyde en lavere indkøbspris for dem. Det hverken kan eller vil vi, for det er en indgroet del af vores forretning, at du ikke betaler ekstra for bæredygtige produkter hos os. Det er en standard, vi ikke afviger fra, siger Dorthe Aaboe Kallestrup.
Lukker jeres store fokus på bæredygtighed og CSR i alle aspekter nogen handler?
- Nej, men det åbner ofte døren til forhandlingslokalet. Det, vi vinder ordrer på, er stadig vores design, priser og leveringstider. Det er dét, der lukker handlen. Vores kunder er store, internationale virksomheder, som går op i, at de gør noget godt for kloden, og der kan bæredygtighed, og især disse certificeringer, virkelig være det, der gør, at vi bliver tilvalgt, siger hun og uddyber:
- Man skal huske, at tæpperne i en bygning er lige så meget et byggemateriale, som alt muligt andet i bygningen. Vores kunder vil ikke have giftstoffer, emissioner eller andet fra de tæpper, deres medarbejdere er tæt på dagligt. Indeklimaet skal ikke påvirke menneskerne negativt, og det gør vores tæpper ikke.
(artiklen fortsætter under billedet)