Det bliver formentligt også tilfældet hos DK Company, der ellers netop har leveret et årsresultat for et tumultarisk 2020, hvor indtjeningen var på sit højeste nogensinde.
At gentage den succes kan blive svært, hvis fragtpriserne holder sit niveau, mener Jennie Nielsen.
- Vores kalkulationer for året kommer ikke til at holde, hvis det fortsætter. Har vi højere omkostninger, så vil bundlinjen automatisk blive lavere. Det, vi allerede har solgt ind og har på vej hjem, kan vi jo ikke ændre prisen på. I sidste ende er det selvfølgelig ledelsen, der kigger på det, siger hun og fortsætter:
- Vi tager én uge af gange i øjeblikket, men det er klart, at det er et presset marked. Den kapacitet, der er behov for, eksisterer simpelthen ikke. Der skal flere skibe og flere containere til. Vi tror dog også på, at nogen vil sætte ekstra skibe ind, når efterspørgslen er så stor. Forhåbentligt er vi ved at have nået toppen, for ellers ser det da presset ud i fremtiden.
En fortsættende problematik med flere parametre
Hverken Morten Høgsberg Nielsen eller Frank Buchmann regner forventer dog, at priserne falder til et mere normalt leje lige foreløbigt.
- Min vurdering er, at de høje priser fortsætter i hvert fald året ud. Vi begiver os ind i den notoriske højsæson, der grænser op til julehandlen, hvilket får forbruget til at stige – og intet tyder på en afmatning. Det gør, at situationen eskalerer, mener Morten Høgsberg Nielsen, som bakkes op af Frank Buchmann.
- Jeg kan desværre roligt sige, at prisstigningerne fortsætter. Problemer er, at der simpelthen ikke er kapacitet nok i øjeblikket, lyder det fra den kant.
Et andet fragtpris-påvirkende parameter er staterne, for den øgede efterspørgsel er ikke kommet ud af det blå, forklarer Morten Høgsberg Nielsen.
- Priserne er et udtryk for høj efterspørgsel og lavt udbud, men der er også andre ting, der øger priserne. Mange forbrugere har haft penge i reserve, som de ikke kan bruge på andet end materielle goder, og så har vi mange stater der, ligesom Danmark, sender penge ud at arbejde, hvilket skaber vækst og øget efterspørgsel, siger han med henvisning til regeringens beslutning om at udbetale danskernes indefrosne feriepenge.
Og så er der det lave udbud, som nogen måske kan fristes til at tænke, bliver holdt bevidst lavt.
Det vil Morten Høgsberg Nielsen ikke gisne om. Han nøjes med at konstatere, i hvis lommer pengene lander.
- Rederierne har ikke tjent så mange penge de seneste år. Det gør de i øjeblikket, hvorfor man som køber af fragt godt kan tænke, at de ikke har det store incitament til at øge efterspørgslen.
Frank Buchmann tror heller ikke, der er tale om mafialignende tilstande.
- De store spillere har aldrig tjent flere penge end nu, og dem, der vil betale prisen, er dem, der får varerne hjem. Sådan virker markedskræfterne selvfølgelig, men det er da voldsomt. Jeg frygter, at det kun er begyndelsen, og at de lokale transportører også vil begynde at øge regningernes størrelse.
- Oprindeligt regnede vi med, det ville være ovre omkring årsafslutningen. Nu er det nok nærmere efter det næste kinesiske nytår (1. februar 2022, red.), siger han.
Prioritér og planlæg
Hos Jennie Nielsen og DK Company planlægger og prioriterer de alt, hvad de kan.
- Det eneste parameter, der kan skrues på, er jo prisen til kunden, når fragtpriserne stiger. Nogen varer kan bære en vis pris, og så er der andre varer, der ikke kan. Vi planlægger og prioriterer at få det væsentligste hjem nu, og så må vi se, hvad vi kan få med senere, siger hun.
Det er også den øvelse, Frank Buchmann vil henvise til, at man udfører som virksomhed, der har varer fra især fjernøstlige produktionssteder, man skal have hjem.
- Prøv at være så meget på forkant med udviklingen, som du kan, og book transporten af varer ind, så snart det er muligt. Det er også mindre svært at få 20-fodscontainere fragtet end 40-fods, og man kan også kigge på stykgods. Desuden skal man forvente forsinkelser, og det er altid en god ide at få priser fra forskellige udbydere, hvis man skal have varer hjem med luftfragt, lyder det.
Hos ALPI og Morten Høgsberg Nielsen vurderer de, at de voldsomme fragtpriser også kan få betydning for den måde, som man generelt fragter varer på.
- En lastbil fra Bulgarien eller Tyrkiet koster markant mindre end sø- og luftfragt i øjeblikket, og det kan godt blive konsekvensen af det, at flere simpelthen vælger det. Priserne kommer aldrig ned i det leje, vi kender, igen, men de skal nok finde et mere stabilt leje. Spørgsmålet er hvornår, siger han.