Menu

Frankrig vil belønne reparation af tøj og sko

Sammenlagt 154 mio. euro i tilskud fra staten skal få franskmændene til at reparere tøj og sko fremfor at smide det ud. Det er det seneste initiativ i Frankrigs kamp for et mere cirkulært og ansvarligt tekstilforbrug.

18. august 2023 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

Fra oktober vil de franske forbrugere kunne få støtte til at reparere tøj og sko. Det skrev flere medier, herunder Le Monde, tidligere på sommeren. Den franske ordning skal få forbrugerne til at reparere frem for at smide tøj og sko ud, og ambitionen er i sidste ende at nedbringe de 700.000 tons tøj, som franskmændene kasserer årligt. 2/3 af det tøj ender på lossepladser.

Under et besøg i Paris’ La Caserne, som er en hub for ansvarlig mode, luftede den daværende franske juniormiljøminister Bérangère Couillard de ambitioner, og opfordrede ifølge Le Monde alle syværksteder og skomagere til at blive en del af programmet, som skal administreres af Refashion, der har det overordnede ansvar for producentansvarsordningen for tekstiler i Frankrig.

Siden udmeldingen har præsident Macron skiftet ud på ministertaburetterne, og Bérangère Couillard har overtaget posten som ligestillingsminister.

Den franske regering har afsat 154 mio. euro til projektet, og forbrugerne får tilskud alt efter karakteren af reparationen. Man får 7 euro til reparation af et hul i et stykke tøj eller til at fikse en ødelagt hæl på skoene. Udskiftning af en lynlås belønnes med 8-15 euro og vil man have repareret sine lædersko, får man 25 euro i tilskud.

Ifølge Refashion bliver 3,3 mia. tøj-, sko- og tekstilprodukter sat på det franske marked hvert år.

Initiativet kommer i halen af en række franske tiltag, der skal skabe forandringer i tekstilbranchen og gøre op med den køb og smid væk-kultur, som er et globalt problem. Reparationsordningen spiller sammen med det udvidede producentansvar for tekstiler, som Frankrig var det første land i EU til at indføre. Tilskuddet til reparation har dog også mødt kritik fra den franske højrefløj, mens stemmer i erhvervslivet advarer om, at man risikerer at stigmatisere en vigtig del af det franske erhvervsliv.

Federation de la Haute Couture et de la Mode, den franske modeorganisation, har også udtrykt kritik, da de frygter, at luksusindustrien kommer til at lide under det.

Den ambitiøse franske plan for at skabe en mere ansvarlig tekstilbranche kommer også til udtryk i planerne om, at alle produkter fra 2024 skal mærkes med detaljeret information om bl.a. vand- og kemikalieforbrug, risikoen for mikroplastudledning og genanvendte materialer.

"