Menu

Godkendt statslig garanti på 30 mia. skal normalisere kreditforsikring

EU har godkendt den danske stats garantiramme på 30 mia. kr., og dermed får de danske kreditforsikringsselskaber bedre mulighed for at kunne forsikre kunderne, selvom coronakrisen kradser. Det skal holde hånden under dansk erhvervsliv.

Med sikkerhed fra starten får de danske virksomheder nu bedre muligheder for at kreditforsikre sig.
Med sikkerhed fra starten får de danske virksomheder nu bedre muligheder for at kreditforsikre sig.

19. maj 2020

Den 18. april kunne regeringen meddele, at den var klar med en statslig garantiramme på 30 mia. kr., så de danske kreditforsikringsselskaber med mere ro i maven kunne forsikre de danske virksomheders samhandel med kunder i ind- og udland. Nu er aftalen blevet godkendt af EU, og er dermed klar til brug. Det fortæller EKF, der administrerer ordningen. Aftalen kan ikke kobles direkte til de danske virksomheder, men skal sikre, at de får adgang til den samme kreditforsikring som tidligere.

Det vækker glæde hos kreditforsikringsselskaberne, herunder Atradius som årligt forsikrer en omsætning på 250 mia. kr. for danske virksomheder. Uden den statslige ordning ville der nemlig hurtigt komme udfordringer, lyder det fra Atradius’ danske direktør Erik Skovgaard Nielsen:

”De kunder, som nu har svært ved at få deres betalinger ind for salg, der allerede er foretaget og forsikret, er jo godt stillet med en kreditforsikring, der hjælper med at dække deres tab. Problemet opstår, når vi ikke kan dække nyt salg på kredit, fordi virksomhedernes købere i ind- og udland er udfordret på grund af corona-situationen, selv om de indtil da havde en fornuftig drift,” siger han og fortsætter:

”Men når staten kan stille garanti, så kan vi fortsætte med at understøtte salget for de danske virksomheder, så såvel eksport som indenlandsk omsætning ikke kollapser på grund af manglende muligheder for kreditforsikring. Det her er en løsning, som vil få stor betydning for dansk erhvervsliv langt ud i fremtiden, for det er med til at muliggøre de fremtidige salg, som skal holde hjulene kørende, også når corona er drevet over. Så det kommer hele samfundet til gavn, at det i fællesskab er lykkedes os at nå frem til denne her løsning.”

Minister opfordrer til at kreditforsikre

Konkret påtager staten sig en del af kreditforsikringsselskabernes risiko for tab på virksomhedernes samhandel i 2020. Til gengæld vil de private kreditforsikringsselskaber opretholde forsikringskapaciteten i det danske marked under coronakrisen.

Også Erhvervsminister Simon Kollerup er glad for aftalen.

”Med coronakrisen er det blevet mere usikkert at drive forretning. Derfor har vi lavet den her ordning, så virksomhederne trygt kan handle med hinanden. Jeg vil gerne opfordre virksomhederne til at udnytte den og få kreditforsikret deres forretninger. Det gælder både de virksomheder, der er vant til at bruge kreditforsikringer, og som nu kan gøre det i samme omfang som tidligere. Men det gælder sandelig også de virksomheder, som ikke er vant til at forsikre deres samhandel,” siger han.

Ordningen gælder resten af 2020 for forretninger med korte kredittider op til 180 dage, oplyser EKF. 

Som medlem af DM&T har din virksomhed mulighed for at gøre brug af vores rammeaftale med Atradius. Læs mere om aftalen her.

Om aftalen

  • Garantirammen løber indtil udgangen af 2020 og beløber sig til 30 milliarder kroner 
  • Med garantirammen kan kreditforsikringer indtil videre opretholdes for danske virksomheders kunder, som havde en sund økonomi før corona-krisen ramte dem 
  • Den statslige garanti stilles over for de danske kreditforsikringsvirksomheder direkte og vil dermed ikke stille krav om ekstra administration for virksomhederne, eller særlige krav til pris og dækningsforhold 
  • Ordningen træder i kraft øjeblikkeligt.
"