Menu

Hummel trækker sig fra afghansk landshold

Efter anklager om omfattende overgreb på spillere fra det afghanske kvindelandshold foretaget af ansatte i det afghanske fodboldforbund trækker Hummel nu sit hovedsponsorat.

Hummel støtter Khalida Popals kamp for afghanske kvinders ret til at spille fodbold. Hummel donerer således 1 % af omsætningen på deres webshop til Khalida Popals organisation "Girl Power". Foto: Hummel.
Hummel støtter Khalida Popals kamp for afghanske kvinders ret til at spille fodbold. Hummel donerer således 1 % af omsætningen på deres webshop til Khalida Popals organisation "Girl Power". Foto: Hummel.

04. december 2018 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

Det afghanske fodboldlandshold skal ikke længere spille i Hummel-tøj. Hummel trækker sig nemlig fra samarbejdet efter en række beskyldninger om seksuelle og fysiske overgreb på kvindelige fodboldspillere foretaget af mænd fra det afghanske fodboldforbund. Det rapporterer internationale nyhedsmedier som the Guardian og CNN.

Medierne beretter om meget stærke påstande om overgrebene, og det har fået Hummel til at trække sig fra samarbejdet med det afghanske fodboldforbund, AAF.

”Den fremsatte dokumentation indikerer ikke blot groft embeds- og magtmisbrug af ansatte i AFF, det er også i direkte kontrast med vores værdier,” siger Allan Vad Nielsen, adm. direktør i Hummel, i en udtalelse til CNN.

Hummel kræver i samme ombæring, at AAF’s præsident, Keramuddin Karim, trækker sig.

Sagen tog fart, da den tidligere chef for kvindefodbolden i AAF, Khalida Popal, valgte at stå offentligt frem med anklagerne mod forbundet og repræsentanter herfra. Popal måtte i 2016 flygte fra Afghanistan og lever i dag i politisk asyl i Danmark. Hun bakkes op af to tidligere spillere samt den tidligere cheftræner for det afghanske kvindelandshold.

Hummel er blevet præsenteret for markante beskyldninger om mentale, fysiske, seksuelle og menneskeretlige overgreb på de kvindelige afghanske fodboldspillere. Overgreb, der er foretaget af mandlige AAF-ansatte, og som nu får Hummel til at trække sig.

Af Hummels udtalelse fremgår det, at Hummel har ”dokumentation på kontraktbrud og det faktum, at AFF-ledelsen har været bekendt med anklagerne siden februar i år uden at ty til handling eller informere sponsorerne.”

AAF benægter i en udtalelse anklagerne pure, og hævder at have en nultolerance over for overgreb. Det internationale fodboldforbund, FIFA, undersøger i øjeblikket sagen og samarbejder sideløbende med FN for at forbedre spillernes sikkerhed.

"