Menu
TOPMØDE 2022

It-ekspert: Sådan sikrer du dig bedst muligt mod cyberangreb

Ransomware, DDoS-angreb, hackede sociale medier. Ikke så kært barn har også mange navne, som alle har fællesbetegnelsen cyberangreb. Der bliver flere af dem, og angriberne bliver dygtigere, så hvordan forsvarer du dig?

02. september 2022

Meget har ændret sig, siden man i middelalderen byggede forsvarsværker for at holde fjenden på behørig afstand. Alligevel tyder meget på, at vi skal have de defensive briller på i fremtiden.

Der er dog langt fra tale om artilleri, sten smidt fra borgmuren, skoldhed tjære eller lignende.

Vi taler koder og sikkerhedssystemer, der kan holde de digitale fjender stangen.

Hvorfor er det så vigtigt?

På vores TOPMØDE 2022 kan du blandt andet høre Peter Kruse fortælle om cybersikkerhed anno 2022, så vi tænkte, det gav god mening at spørge ham, hvor alvorligt man som virksomhed skal tage truslen fra de it-kriminelle.

Og det er noget, han ved en masse om som stifter af CSIS Group og generel it-sikkerhedsekspert.

- Vi lever i et gennemdigitaliseret samfund. Faktisk et af de mest digitaliserede i hele verden. Vores forretninger er bygget op omkring salg af vores varer online og i butikker, og hvis disse varer og services ikke kan handles, og man ikke ved, hvem der fx skylder én penge, fordi ens data er blevet ødelagt, kan det koste hele forretningsgrundlaget, og man kan risikere at måtte lukke, lyder den klare melding fra Peter Kruse.

Hos DM&T’s egen digitale rådgiver, Jakob Simmelkjær, er meldingen også, at det digitale trusselsniveau er øget, og det er noget, man som virksomhed skal tage særdeles alvorligt og forsøge at beskytte sig selv.

- I forvejen er mode-, tekstil- og livsstilsbranchen en højt digitaliseret branche, hvor mange arbejdsgange foregår via digitale hjælpemidler. Coronakrisen øgede kun denne tendens, hvilket naturligvis også betyder, at man er det mere udsat og sårbar, hvis man er så uheldig at blive udsat for et cyberangreb. Vi oplever flere medlemshenvendelser end tidligere på området omkring it-sikkerhed, og generelt ser vi flere tilfælde af cyberangreb på virksomheder i dag end for bare et par år siden. Langt de fleste bliver heldigvis afværget i tide, men det understreger vigtigheden af at have et stort strategisk fokus på cybersikkerhed, siger han.

Foruden usikkerheden, et angreb kan medføre for en virksomhed, så er der også det rent finansielle aspekt at tage højde for, skulle man blive angrebet digitalt.

- Dine B2B-kunder kommer måske tilbage med deres ordre, men omsætningen fra B2C-kunderne er tabt, da de jo bare søger videre efter produktet, hvis din hjemmeside er nede grundet et digitalt angreb, siger DM&T’s digitale rådgiver.

Indenfor de seneste år har vi set flere virksomheder på dansk jord være lagt ned af digitale angreb, og mange af dem ville med sikkerhed ønske, at de havde sikret sig bedre.

Cyberangreb er en af de største trusler mod en virksomhed

I dagens Danmark er der mange trusler mod en virksomhed. Især i vores egen branche, der ofte er i offentlighedens søgelys. 

Alligevel vurderer Peter Kruse, at cyberkriminalitet er blandt de helt store udfordrere, når det kommer til en virksomheds sikkerhed.

- Cyberangreb er i den helt høje ende af skalaen over trusler for en virksomhed. De it-kriminelle er blevet uhyggeligt dygtige over de seneste år, og de kombinerer en række angrebsstrategier, som gør, at det er vanskeligt for virksomheder i alle størrelser at beskytte sig og ikke mindst komme tilbage på fode efter et cyberangreb.

Det nikker Jakob Simmelkjær genkendende til.

- Når man først er ramt, så kan det være svært at gøre ret meget end at imødekomme din angribers krav, hvis de selvfølgelig stiller krav til virksomheden. Alt er så digitalt i dag, at man som virksomhed ofte er noget nært handlingslammet uden adgang til sine filer og systemer, siger han.

Derfor er det ifølge Peter Kruse utrolig vigtigt at sikre sig, selv om han medgiver, at det er svært nogensinde at sikre sig fuldstændigt mod digitale angreb.

Hvordan sikrer man sig bedst?

Der findes mange forskellige måder, hvorpå din virksomhed kan blive angrebet digitalt. Af selvsamme årsag findes der også mange forsvarsmekanismer, man kan og bør benytte sig af, men hvad der helt eksakt skal agere bolværk i den enkelte virksomhed, kræver ofte en dybere undersøgelse, vurderer Peter Kruse.

- Det afhænger lidt af størrelsen på virksomheden, branche og hvordan man driver forretning. Men min præsentation på TOPMØDE vil lave en 360 graders indflyvning på værktøjer, som kan medvirke til at sikre ens forretning mod cyberangreb, siger han.

Der er dog steder, mange bør starte, og et af dem er forståelse for truslen.

Det garanterer Peter Kruse, blandt mange gode råd, at han kommer omkring i sit oplæg på TOPMØDE, når branchen samles den 3. oktober i København.

- Forståelse for hvordan cyberkriminalitet er blevet en kæmpe og lukrativ forretning. Det er efterhånden et større marked end den internationale handel med narkotika. Jeg kommer til at synliggøre, hvor nemt det er at udføre cyberangreb, og hvordan et cyberangreb typisk manifesterer sig. Dertil kommer jeg med gode råd til, hvordan man med nogle få håndtag kan løfte sikkerhedsniveauet, og dermed mindske risikoen for at ende som det næste offer.

Vil du heller ikke ende som det næste offer, så opfordrer vi dig til at gøre branchen selskab til årets DM&T TOPMØDE 2022, hvor du kan lære meget mere om cybersikkerhed.

Køb din billet til DM&T TOPMØDE 2022 her

"