Den 28. november gav EU-Rådet sin endelige godkendelse af direktivet om virksomheders bæredygtighedsrapportering, corporate sustainability reporting directive (CSRD).
Det betyder, at virksomhederne snart vil skulle offentliggøre detaljerede oplysninger om bæredygtighedsspørgsmål. Ambitionen fra EU’s side er at øge en virksomheds ansvarlighed, forhindre divergerende bæredygtighedsstandarder og lette omstillingen til en bæredygtig økonomi.
Det er der behov for, lyder det fra den tjekkiske industri- og handelsminister Jozef Síkela:
”De nye regler vil gøre flere virksomheder ansvarlige for deres indvirkning på samfundet og lede dem i retning af en økonomi, der gavner mennesker og miljø. Oplysninger om det miljømæssige og samfundsmæssige fodaftryk vil blive offentligt tilgængelige for alle, der er interesserede i dette fodaftryk. De nye udvidede krav er skræddersyet til forskellige virksomhedsstørrelser og giver dem samtidig en tilstrækkelig overgangsperiode til at blive klar til de nye krav,” siger han.
CSRD kommer til at betyde, at virksomhederne skal rapportere, hvordan deres forretningsmodel påvirker bæredygtigheden, og hvordan eksterne bæredygtighedsfaktorer (såsom klimaændringer eller menneskerettighedsspørgsmål) påvirker deres aktiviteter. Dette skal gøre investorer og andre interessenter bedre i stand til at træffe informerede beslutninger om bæredygtighedsspørgsmål.
Direktivet om virksomheders bæredygtighedsrapportering styrker de eksisterende regler, der blev indført i regnskabsdirektivet ved direktivet om ikkefinansiel rapportering fra 2014 (NFRD), som ikke længere passer til EU's omstilling til en bæredygtig økonomi, oplyser EU-rådet i en pressemeddelelse.
Disse virksomheder er omfattet af de nye rapporteringsregler
Direktivet om virksomheders bæredygtighedsrapportering indfører mere detaljerede rapporteringskrav og sikrer, at store virksomheder og børsnoterede SMV'er er forpligtet til at rapportere om bæredygtighedsspørgsmål såsom miljømæssige rettigheder, sociale rettigheder, menneskerettigheder og ledelsesmæssige faktorer.
De nye regler om bæredygtighedsrapportering vil gælde alle store virksomheder og alle virksomheder, der er noteret på regulerede markeder, undtagen børsnoterede mikrovirksomheder. Virksomhederne er også ansvarlige for at vurdere oplysningerne vedrørende deres datterselskaber.
Reglerne gælder også for børsnoterede SMV'er, idet der tages hensyn til deres særlige forhold. Børsnoterede SMV'er vil i en overgangsperiode kunne benytte sig af en undtagelse (en "opt-out"), der undtager dem fra direktivets anvendelse indtil 2028.
Hvad angår ikkeeuropæiske virksomheder, gælder forpligtelsen til at fremlægge en bæredygtighedsrapport for alle virksomheder, der har en nettoomsætning på over 150 mio. € i EU, og som har mindst én dattervirksomhed eller filial i EU, der overstiger visse tærskler. Disse virksomheder skal rapportere om deres miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige (ESG) virkninger som defineret i direktivet.
Den Europæiske Rådgivende Regnskabsgruppe (EFRAG) vil være ansvarlig for at udarbejde udkast til europæiske standarder. Europa-Kommissionen vil vedtage den endelige udgave af standarderne som en delegeret retsakt efter høring af EU's medlemsstater og en række europæiske organer.
- Du kan se EFRAG’s første udkast til rapporteringsstandard (ESRS) her
- Du kan læse mere i denne pressemeddelelse fra EFRAG her