Menu

Miljømærker spiller en nøglerolle på Tomorrows bæredygtige vej

Tomorrow var det første denimmærke i verden, som fik både Svanemærket og EU-blomsten. De to mærker spiller en nøglerolle i brandets arbejde med bæredygtighed og den overordnede fortælling.

Miljømærker spiller en nøglerolle for denimbrandet Tomorrow, som i 2016 blev verdens første denimbrand med både Svanemærket og EU-Blomsten.
Miljømærker spiller en nøglerolle for denimbrandet Tomorrow, som i 2016 blev verdens første denimbrand med både Svanemærket og EU-Blomsten.

02. juli 2019 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

Tomorrow er et brand, hvor ansvaret for miljøet og de mennesker, der producerer produkterne, spiller en nøglerolle. Derfor har brandet fra første færd også prioriteret miljømærker. Man har faktisk to af slagsen. Både EU Blomsten og det nordiske Svanemærke pryder brandets jeans, og Tomorrow, som er et søsterbrand til Pieszak, var faktisk det første bæredygtige denimbrand i verden med både Svanemærket og EU Ecolabel, som er den officielle betegnelse for den velkendte blomst.

”Vi vil vise omverdenen, at de jeans, vi laver, faktisk kan være fuldt ud bæredygtige. Vi er det eneste denimbrand i verden, der er certificeret med både Svanemærket og EU Blomsten. Det kræver en utrolig indsats, fordi vi er nødt til at gennemgå hele vores forsyningskæde for hver enkelt style i hver kollektion,” siger brandets grundlægger Henriette Pieszak. Hun er dog ikke i tvivl om, at det er hele indsatsen værd:

”Tomorrow bygger på den viden og indsigt, certificeringerne har givet os, og det er skabt til den hastigt voksende skare af intelligente kvinder, som kræver at få mere viden om processerne og realiteterne for det tøj, de tager på.”

For det er samtidig vigtigt for Henriette Pieszak, at forbrugerne forstår at skelne mellem reelle handlinger og tom snak:

”For Tomorrow handler det ikke bare om at producere denim – vi har en mission om at uddanne og dele viden om en grønnere fremtid.”

En omfattende proces som er det hele værd

Henriette Pieszak elsker denim, og som 18-årig fik hun job hos Legler i italienske Bergamo, der dengang var verdens største denimproducent. Siden da har denim spillet en nøglerolle i hendes arbejde og hun fik en dyb indsigt i, hvordan denim bliver til. Men med mange års erfaring fra modebranchen har hun også fået en anden – noget mere foruroligende – indsigt. Hun har set, hvor meget modebranchen sviner.

”Det er nødt til at stoppe. Det her handler om at tage fat om vores egen dårlige samvittighed, fordi den måde, vi producerer og forbruger mode på i dag, ødelægger planeten. Der er ingen Planet B. så simpelt er det,” siger Henriette Pieszak.

For hende spiller miljømærkerne en afgørende rolle i at skabe bæredygtige produkter.

”De betyder helt konkret, at vi konstant skal overholde meget restriktive retningslinjer, når det kommer til tekstiler, vandforbrug, kemikalier, relation til arbejdstagere, indpakning og forsendelse,” siger Henriette Pieszak.

Hun mener, at termer som bæredygtighed og sustainability bliver kastet rundt i flæng, med fare for at forbrugeren ikke forstår, hvad det handler om. Men det er anderledes med miljømærkerne.

”Men du kan ikke hævde, at certificeringer bliver brugt for meget eller forkert. Du bliver altså kun certificeret, hvis du foretager et grundigt og utrætteligt stykke arbejde med kerneproduktet i dit brand. Alle items i kollektionen skal leve op til Miljømærkning Danmarks krav til certificeringer. Det er en omfattende, tilbagevendende proces, som kræver dedikation og tid. Men det er hvert et sekund og hver en øre værd,” understreger hun.

Med det omfattende fokus på bæredygtighed og de mange krav i mærkningsordningerne følger et fokus på alle dele af et produkt. Derfor er denimmaterialet, lommefor, lynlåse, nitter, tråd og en række andre delelementer.

Mindre vand-, energi- og kemikalieforbrug

I Tomorrows tilfælde, har man valgt, at denimmaterialet udelukkende består af økologisk bomuld og genanvendt polyester. Det metal, de benytter i trimming, lynlåse og knapper, skal være testet for bly, cadmium og nikkel og må ikke være allergifremkaldende. Derudover arbejder man med at nedbringe ressourceforbruget allerede fra produktionen af denimstoffet. Det betyder, at Tomorrows denim benytter 40 % mindre vand, 30 % mindre energi og 30 % færre kemikalier end i den konventionelle denimproduktion.

Også når det kommer til efterbehandling, er Tomorrow opmærksomme. Når det handler om denim, er vaskeprocessen ofte kemikalie- og vandkrævende, og for at undgå dette benytter brandet blandt andet ozonvask, som kun kræver en liter vand til et stykke tøj, ligesom vandet holdes i et lukket kredsløb.

Det ansvarlige aspekt lader sig dog ikke begrænse til produkterne. Forholdene for de mennesker, der producerer Tomorrows produkter, skal også være i orden, og brandets leverandører skal derfor forpligte sig til at betale fair og lige løn, ligesom de skal leve op til ILO’s standarder. For at være tæt på produktionen, har man da også valgt at oprette et produktionskontor i Tyrkiet, hvilket samtidig understøttet brandets filosofi om at skabe stærke, vedvarende relationer til producenterne.

For Tomorrow er miljømærkerne EU-Blomsten og Svanemærket en integreret del af brandet, simpelthen fordi de spiller en nøglerolle i at skabe bæredygtige produkter og bidrager til fortællingen. Det har ikke kun vakt genklang hos brandets loyale forbrugere, men har også sikret Tomorrow en Elle Style Award og en nominering ved Danish Design Award. Henriette Pieszak tror på, at Tomorrow kan bidrage til at skabe en positiv forandring i branchen, ved at fortsætte ned ad den bæredygtige vej:

”Vores mål er at vores denim skal anses som en af verdens mest innovative kvaliteter, når det kommer til bæredygtighed. Vi har dedikeret os til konstant at forbedre måden, hvorpå vi fremstiller og forbruger denim på, for at skabe en bedre dag i morgen,” siger Tomorrow-stifteren og fortsætter:

”Vi har bevist, at det er muligt. Vores største sejr ville være at se de store aktører følge trop. Og vi forstår ærligt talt ikke, hvad de venter på.”

"