En ny rapport, som er udarbejdet af Deloitte for Miljøstyrelsen, kortlægger konsekvenserne af at indføre et udvidet producentansvar for tøj og tekstiler i Danmark. Kravene om et udvidet producentansvar for netop tøj og tekstiler har været tiltagende i de senere år, hvor tekstilers store aftryk for alvor er kommet under lup.
Forbruget af tekstiler er steget markant, og i EU er tekstiler den fjerdestørste forbrugsgruppe, når det kommer til miljøbelastning. Det har også medført store mængder af tekstilaffald, og i EU alene kasserer hver borger 11 kg. tekstiler hvert år.
Også i Danmark har tekstilforbruget været stigende, viser rapporten. I 2021 blev 116.000 tons tekstiler solgt og markedsført i Danmark, og det er dermed steget 30 procent siden 2016, hvor Miljøstyrelsen udgav rapporten ’Kortlægning af Tekstilflows i Danmark’.
Udvidet producentansvar kommer inden længe
Udvidet producentansvar for tøj og tekstfiler kender vi i dag kun fra Frankrig, men med EU’s tekstilstrategi og revideringen af affaldsrammedirektivet senere i år, forventer man, at der vil komme EU-harmoniserede regler for udvidet producentansvar. Det har dog ikke forhindret danske politikere i at foreslå et nationalt udvidet producentansvar for tekstiler, og til maj skal Folketinget tage stilling til et forslag fra SF om netop udvidet producentansvar for tekstiler og forbud mod destruktion af usolgt tøj.
Det ligner dermed et spørgsmål om tid, før de danske virksomheder skal forholde sig til et udvidet producentansvar, og hos DM&T hilser man et sådant velkomment.
”I branchens transformation til en cirkulær økonomi, kan et udvidet producentansvar helt afgjort spille en vigtig rolle. Det bliver ikke uden udfordringer, og derfor er det også vigtigt, at vi får en model, der pålægger de danske virksomheder mindst muligt administrativt bøvl, ligesom EU-harmoniserede regler klart er at foretrække. Vi skal for alt i verden undgå, at de danske virksomheder skal forholde sig til vidt forskellige regler på alle de markeder, de sælger på,” siger CSR- og bæredygtighedschef Marie Busck, og uddyber:
”Bliver det udvidede producentansvar skruet sammen på en måde, så det skaber et reelt økonomisk incitament til at producere produkter, som har nogle gode miljømæssige egenskaber og som er med at facilitere den cirkulære omstilling, så kan det blive et vigtigt redskab.”
Hun forventer, at udvidet producentansvar for tekstiler bliver en realitet inden længe, men indtil videre er modellen og omfanget endnu ukendt, hvorfor den nye rapport fra Miljøstyrelsen også opererer med en række forbehold.
Eksempelvis er der ikke nogen indikation af, hvor producentansvaret skal ligge; i første eller sidste omsætningsled eller en hybridmodel. Første omsætningsled er samme model, som vi kender det fra den franske model eller i andre brancher, hvor de virksomheder, der bringer varerne på markedet, bærer ansvaret. Dermed gælder det producenter, engrosvirksomheder eller virksomheder med direkte salg til slutkunden. Sidste omsætningsled tæller de virksomheder, der sælger til slutbrugeren.
Forfatterne har opstillet tre forskellige scenarier for hver af de to grupper, som samtidig viser, hvor mange virksomheder, der vil blive involveret.