Tungere profiler og en stærk kultur
Som et led i vækstplanerne er organisationen på hovedkontoret også blevet styrket. Maiken Hammer, som blandt andet har en fortid i Bestseller, er blevet ansat som Back Office & Supply Chain Director, mens Virgil Nicholas er kommet til fra NN07 og har fået titel af Brand Communications Director. To tunge profiler som 1. februar fik følge af en ny Senior Digital Strategy Manager, som kommer til efter tre år hos Google i Irland.
Den markante investering i det, Thomas Refdahl kalder, ’tungere profiler’, handler i høj grad om at han og Kasper Rasmussen ikke kan være involveret i alt, når virksomheden er blevet så stor, som den efterhånden er.
”Vi er kommet til et punkt, hvor der er behov for tungere profiler til at løfte nogle af teamsene. Kasper og jeg har trods alt kun et begrænset antal timer i døgnet,” siger Thomas Refdahl, der bemærker at de nye ledende medarbejdere allerede har sat et solidt aftryk i virksomheden. Og tror man, at han som co-founder har svært ved at overdrage ansvaret, tager man fejl:
”Vi har ikke haft tid til andet end at give frihed under ansvar. Kasper og jeg har aldrig haft problemer med at give plads,” lyder svaret.
I dag har man oversteget 25 medarbejdere, og både den hastige vækst og virksomhedens kultur stiller store krav til medarbejderne.
”Vores kultur er ekstremt vigtig. Den er mere amerikansk og Silicon Valley-agtig end decideret dansk,” siger han og nikker ud mod fællesområdet, hvor køleskabe spækket med Red Bull og Guld Tuborg samt et pingpong-bord giver indtryk af en arbejdsplads, hvor der er højt til loftet. Men også en arbejdsplads, der kræver noget af den enkelte:
”I en fri kultur som vores stilles der også store krav. Folk får frie tøjler under de overordnede strategiske rammer, men så skal de også præstere og vise, at de er det ansvar modent. Derfor ansætter vi også folk, der kan løbe med bolden selv. Ellers bliver væksten bremset,” uddyber han.
Det handler for ham om at sikre, at alle medarbejdere er med på rejsen og er villige til at give sit ypperste for at nå tættere på målet. Derfor får alle nyansatte også bogen ’Sult i Paradis’ af Rasmus Ankersen. En bog, der handler om at sikre, at man ikke hviler på laurbærrene, men altid er sulten efter at blive bedre.
”Vi vil kun det bedste, og det skal alle i organisationen forstå. Måske er det lidt anti-dansk. Forstå mig ret, vi er ydmyge, men vi gider ikke middelmådighed. Alt hvad vi gør, skal være fantastisk,” siger Thomas Refdahl.
Vil fortsat øge toplinjen med 30 % i udfordret marked
Vil man klare sig på det globale sneaker-marked er man også nødt til at gøre noget ekstraordinært. I 2018 voksede de modne europæiske markeder kun 2-3 %, og selvom ARKK Copenhagens omsætningsvækst er ti gange større, er de fortsat en lille fisk i et hav domineret af to gigantiske hvaler.
”Nike og Adidas er ikke bare store. De er markedet. Når de går til højre, går markedet til højre, og lige nu sker der et skifte, fordi begge har meldt ud, at de går ’direct to consumer’. Det kommer til at få enorm betydning, blandt andet fordi det i sidste ende betyder, at der kommer til at være butikker, der lukker. Hvis Nike eksempelvis udgør 80 % af din omsætning, mister du dit eksistensgrundlag den dag, Nike ikke længere vil sælge til din butik,” forklarer Thomas Refdahl.
”Vores modsvar er, at vi skal være endnu tættere på vores wholesale-kunder, men vi kan ikke kun sætte vores lid til at vækste hos dem. Derfor kommer vi også til at åbne flere egne butikker, ligesom vi investerer i at styrke vores e-commerce. Vi har den beskedne målsætning at fordoble omsætningen på e-commerce hvert år,” siger han og fortæller, at det handler om at give forbrugerne den ultimative oplevelse, uanset hvor de møder brandet.
Og netop derfor har det også været vigtigt for ARKK Copenhagen at få tilført ny kapital. Det giver dem nemlig mulighed for at investere i at udbygge markedspositionen i et ellers udfordret marked, hvilket også er påkrævet, hvis man vil leve op til ambitionen om at være et af verdens ti mest indflydelsesrige sneaker-brands. Thomas Refdahl erkender, at der fortsat er et stykke vej, før ARKK Copenhagen kan indtage den position:
”Vi mener det alvorligt, men det er også med til at skabe en kultur. Det handler jo i lige så høj grad om at sætte barren og få alle til at forstå, at we don’t do just fine” siger han og fortæller, at de fastholder ambitionen om at øge toplinjen med 30 % hvert år.
”Og det bliver altså sværere, for hvert år der går,” slutter Thomas Refdahl med et grin.