Menu

Nyt dansk brand skærer mellemleddene væk: Derfor kan det betale sig

Le Pirol hedder det nye danske modebrand, der har valgt at gå imod strømmen og sælge sine produkter direkte til slutforbrugeren. Her fortæller stifteren af brandet, hvorfor det kan betale sig både produktions- og salgsmæssigt at skære mellemleddene væk.

Danske Le Pirol udgør et kvalitetsbevidst udvalg af strik i GOTS certificeret merino uld, der produceres i Danmark. Foto: Sophie Dreijer
Danske Le Pirol udgør et kvalitetsbevidst udvalg af strik i GOTS certificeret merino uld, der produceres i Danmark. Foto: Sophie Dreijer

23. oktober 2018 Af Olivia Lynglund , obl@dmogt.dk

Et helt nyt dansk brand har netop ramt markedet. Det hedder Le Pirol, og det kommer til at have et snævert, men kvalitetsbevidst udvalg af tøj i bæredygtigt, GOTS certificeret merino uld, der bliver strikket, syet og produceret i Danmark.

Manden bag brandet hedder Morten Underbjerg og har arbejdet i udlandet i mange år for store navne som Moncler og Valentino samt været kreativ direktør for et mellemstort dansk strikbrand de seneste år.   

Nu har han lanceret Le Pirol, der ud over hans økologiske danskproduceret produkter, især skiller sig ud ved at omfavne ’direct-to-consumer’, som endnu ikke er en udbredt forretningsmodel blandt danske brands.

Navnet i sig selv beskriver det måske meget godt. Morten sælger sine produkter direkte til slutforbrugeren gennem digitale platforme udenom stormagasiner, butikker og andre retailers. I mange år har han ellers været en del af den traditionelle måde at handle med tøj på, men er sikker på, at DTC-konceptet er fremtiden:

”Jeg kom fra en konventionel tankegang i branchen: Messe to gange om året, sælge tøj til retailers, sidde derhjemme og håbe på, at ens brand sælger godt i de butikker, man har indgået aftale med. Men et direkte salg gør mit tøj mere tilgængeligt på tværs af forbrugergrupper, og det er langt mere ukompliceret,” siger han.

Direkte salg gør dansk produktion muligt 
Han er sidst i 30’erne og har allerede været vidt omkring arbejdsmæssigt. Erfaringerne har derfor lagret sig i hobetal, og de har nu ledt ham ned ad den bæredygtige vej. For Morten har det nemlig været lidt af en åbenbaring at kaste sig ud i en bæredygtig produktion efter at have oplevet kummerlige forhold som designer, når han besøgte produktionssteder rundt omkring i verden.

”Jeg har i lang tid tænkt over, hvad det er for en branche, jeg er en del af, både miljømæssigt, men også menneskeligt. Det blev mere og mere vanskeligt for mig at være bevidst om de forhold, mange af de mennesker, der syr vores tøj, arbejder under. Jeg fik sværere ved at kigge mig selv i spejlet,” fortæller han.

Det blev dermed et krav for Morten, at tøjet skulle produceres i Danmark, og det direkte salg er faktisk med til at gøre det muligt, at han overhovedet kan udleve drømmen om danskproducerede tøj.

”Hvis jeg skulle producere i Danmark og på traditionel vis inkludere diverse detailhandlere, ville det betyde, at mine produkter snildt kunne komme til at koste 4.500 kroner. Nu kan jeg gøre det for under det halve. Dermed kan jeg tilbyde økologisk striktøj til en pris, hvor flere kan være med,” siger han og pointerer, at prisen ligger fra 1.100 kroner for en sweater til 1.750 for en strikkjole.

Morten får strikket sit tøj hos den danske virksomhed Elkjær Strik, der producerer for flere danske brands, blandt andre Henrik Vibskov. 

Vil omfavne mangfoldigheden
Der er stadig alt for mange produkter, der produceres billigt, men sælges dyrt, påpeger den passionerede designer, der har en ambition om at gøre bæredygtigt mode mere tilgængeligt.

Nogle vil måske frygte, at man hurtigt kan komme til at skære segmenter af markedet fra, når man vælger en så digital måde at sælge tøj på, men sådan ser Morten ikke på det. Han tror derimod, at man gennem et direkte salg kan være langt mere mangfoldig i sin tilgang til forbrugerne:

”Når man tager på messe, handler det for mange brands om at få de smarte, prestigefyldte butikker. Men lige så snart, man indgår aftale med en butik, stempler man sit brand til at tilhøre det segment, som butikken henvender sig til det. Det er en hård måde at segmentere på, hvor man risikerer at udelukke mange potentielle kunder,” siger han og fortsætter:

”Modebranchen bliver snart nødt til at indse, at de ikke kan blive ved med at være en lille, ekskluderende gruppe, der udelukker alle, der ikke er rige eller smarte nok.”

Af samme grund kan han godt lide tanken om kun at have en hjemmeside, der udbyder en række produkter,

og så må produkterne tale for sig selv. På den måde får kunderne lov til at komme med dommen over tøjet i stedet for butikkerne:

 ”Som designer, synes jeg, man har kunne mærke, at detailbranchen er presset, fordi man hele tiden får feedback fra sælgerne. Derfor synes jeg faktisk, at det er en stor befrielse at slippe for danske såvel som udenlandske forhandlere og i stedet gå direkte til kunden,” siger han. 

Ifølge Morten er det ikke nogen hemmelighed, at mange af de danske modebrands alle kæmper om de samme målgrupper, hvilket hurtigt kan give salget et snævert fokus. Samtidig har disse grupper ikke nødvendigvis den bedste købekraft, pointerer han:

”Det mest købekraftige segment er jo faktisk folk, der er +40 år. Men de forstår ikke, hvorfor de skal købe tøj, der ikke er den bedste kvalitet, men har det ”rigtige” navn i nakken.”

Den for nyligt lancerede hjemmeside kan læses på dansk, tysk og engelsk og tilbyder allerede nu worldwide shipping, for det er vigtigt ikke at sætte nogle grænser, når man er del af en globaliseret verden, uddyber Morten Underbjerg.  

Danmark er bagud
Flere og flere udenlandske brands vælger at droppe mellemmændene og har oplevet stor succes med det. Af samme grund kan det virke påfaldende, at den spirende tendens endnu ikke har gjort sit indtog det danske marked.

Spørger man Morten Underbjerg skyldes det først og fremmest, at mange brands er bundet på hænder og fødder. Selvom der måske eksisterer en lyst til at afprøve DTC-modellen, er der mange etablerede brands, der ikke kan, fordi kontrakter bremser dem. Men der er også noget, der tyder på, at danske brands har svært ved at tage skridtet. Ifølge Mortens overbevisning er det danske marked i hvert fald en smule langsom i optrækket:

”Jeg har af flere omgange boet uden for Danmark, seneste i Hamborg, og jeg kan fx mærke en kæmpe forskel på bare på Danmark og Tyskland. Tyskerne er langt mere fremme, både i forhold til at omfavne teknologien og producere bæredygtigt. I Danmark er man vant til at gøre tingene, som man plejer, og man ser alting mere an,” siger han.

Når det er sagt, er Morten nærmest sikker på, at det ikke kan undgås, at en bølge med DTC-brands er på vej i takt med den igangværende teknologiske udvikling. Selvom han i stor stil omfavner e-handlen og alt, hvad det indebærer, udelukker han ikke muligheden for at åbne sin egen butik en dag. Men det skal ikke nødvendigvis være en traditionel butik. Han kan nemlig godt lide idéen om at kunne gå ind i en fysisk forretning, uden nødvendigvis at få noget med hjem.

”Jeg har en drøm om at åbne en slags butik, hvor man tager ind for at få en oplevelse. Et sted, hvor folk kan se og prøve tøjet, men skal bestille det online. Konceptet bag Le Pirol vil dermed forblive digitalt,” siger han afslutningsvist.   

"