Menu

Privatforbruget når 1.000 mia. kr.

Købelysten er vendt tilbage til danskerne. Dansk Industri forventer, at privatforbruget vil sprænge alle rammer og nå 1 billion kr. i 2017.

29. november 2017

En ny analyse fra Dansk Industri (DI) viser, at danskerne ventes at bruge 1.000 mia. kr. på forbrug i 2017. Det er især bolig, dagligvarer, tøj og transport, der er genstand for danskernes shoppeiver.

- Privatforbruget har i år nået et historisk højt niveau og det vil være første gang, at forbruget runder billionen. Det ser vi som et tegn på, at krisen for alvor er lagt bag os, og vi som forbrugere ser lyst på fremtiden, siger branchedirektør Annette Falberg, DI Handel.

Siden finanskrisen har privatforbruget haft svært ved at komme op i omdrejninger, men nu ser det altså ud til, at danskerne igen er begyndt at bruge penge. At det sker netop nu, er ikke tilfældigt.

- Lave renter og mere i lønningsposen har givet danskerne flere penge mellem hænderne, og det understøtter forbruget. Men opsparingen er også steget, så vi bruger ikke alle de penge, vi tjener. Det betyder, at forbruget kan stige yderligere, uden at det bliver for lånte penge. Så vi runder det skarpe hjørne med ro i sindet, siger Annette Falberg.

Tøj og sko figurerer i undersøgelsen sammen med dagligvarer, og denne kategori tegner sig for den tredjestørste post i danskernes forbrugsregnskab. Du kan læse hele DI's analyse her.

Anette Falberg pointerer, at Black Friday og et godt julesalg skal bidrage for at nå et historisk højt niveau. Netop Black Friday blev da også årets største handelsdag. Faktisk den største handelsdag i dansk historie, hvis man måler på Dankort-omsætningen. En opgørelse fra Nets viser nemlig, at Dankort-omsætningen ramte 2,117 mia. i fredags, hvilket er 5,8 % højere end sidste år.
"