Uden de store ridser i lakken fortsatte JEF samarbejdet med leverandøren i Bangladesh, og leverandøren sendte siden 10.000 enheder mere hjem med fly, for at de ikke skulle blive forsinket. Senere kom 40.000 enheder hjem, hvoraf de første 15.000 ikke havde den helt rigtige farve.
I Kina betalte JEF ikke på forhånd, men afregnede ved levering. I Bangladesh var det anderledes, hvorfor virksomheden fra Malling havde 25.000 dollars ude at hænge.
Og så begyndte det at gå galt, for Murphys lov er øjensynligt et globalt fænomen.
- Først kom leverandørens datter til skade. Det er selvfølgelig uheldigt, og vi havde stort forståelse for hans situation. Siden gik der ild i fabrikken, og vi begyndte at tænke, at han må være verdens mest uheldige mand, for derefter blev hans mor også syg. Derefter kører han galt og sender billeder af den smadrede bil. Fem dage senere er han indlagt med iltmaske, og alt, der kan gå galt, er øjensynligt gået galt. Vi begynder dog at synes, at tingene virker lidt tvivlsomme, og får sat en ”investigation” i gang. Som vi også havde på fornemmelsen, så viser det sig, at fabrikken aldrig har været hans og at han blot har ageret som agent.
- Han har fået pengene af os forud og har gerne ville leve op til forventningerne, men er så kommet i klemme, da fabrikken, han har samarbejdet med, ikke har ville producere nye tasker uden beregning. Normalt ville vi altid tage på besøg først, men det var umuligt med Covid-situationen, siger Stig Hellstern, der efterfølgende tog fat i den danske ambassade i Bangladesh.
Der er hjælp at finde
På ambassaden i Dhaka sidder Ali Mushtaq Butt. Han er leder af det forholdsvis nyoprettede team, som lyder det fulde navn The Trade Council’s Sustainability & Supply Chain Advisory, men i daglig tale blot omtales som SSCA og tæller syv medarbejdere, der alle har som deres primære mål at hjælpe danske virksomheder, der samarbejder med virksomheder i Bangladesh. Og han kan godt genkende den øgede efterspørgsel på produktion i Bangladesh fra danske virksomheder.
- Vi oplever en stigende interesse fra danske virksomheder for Bangladesh – både fra danske brands såvel som danske teknologi- og serviceleverandører, som kan se, at deres grønne løsninger kan være med til at transformere Bangladesh som produktionsland. Der er selvfølgelig ikke ét svar for alle virksomheder på, hvorfor Bangladesh giver mening for dem at source fra, men vi ser en tendens, hvor danske virksomheder ønsker at diversificere deres forsyningskæder og ikke have al produktion i ét land.
- Samtidig har flere og flere brands et ønske og behov for at etablere mere bæredygtige forsyningskæder, som kan leve op til både de nuværende, men også fremtidige lovkrav, som stiller endnu større krav til produktionen, siger Ali Mushtaq Butt.
Årsagerne listet her, kombineret med Bangladesh’ ekspertiser i tøjproduktion, var også det, der overbeviste Stig Hellstern og Jydsk Emblem Fabrik om, at det var landet for dem. Og tingene blev også meget bedre, da først SSCA og Stig Hellstern kom i dialog.
En stærk allieret i et fremmed land
Selv om starten var udfordrende, så ændrede det sig heldigvis, da Stig Hellstern kontaktede ambassaden, som hjalp med at løse de praktiske udfordringer. Og det er netop dét, SSCA er sat i verden for, forklarer Ali Mushtaq Butt.
- SSCA er ment som en ”one-stop-shop” til at guide danske virksomheder mod bæredygtig vækst i Bangladesh inden for mode- og tekstilindustrien. Vi er en konsulentvirksomhed i selve ambassadens andre tilbud, som gør det muligt for danske virksomheder at trække på vores ekspertise, lokale tilstedeværelse og stærke netværk i Bangladesh, siger Ali Mushtaq Butt.
Han understreger, at SSCA med glæde hjælper alle danske virksomheder, men dog har et særligt fokus på SMV’er, da de, som han selv beskriver det, er mest sårbare og samtidig er der, hvor SSCA kan gøre den største forskel.
- En dansk virksomhed kan sagtens selv kontakte os, men vi kan også række ud, hvis vi kender virksomheden og ser et potentielt match i Bangladesh. Vi hjælper med at danne et overblik af Bangladesh som marked, herunder due diligence for at afdække muligheder og risici samt tilgang til markedet og lokal eksekvering for at få sine leverandører, kunder eller partnere ombord, siger han.
- I sidste ende er vores tilgang i Udenrigsministeriet, at vi skaber værdi for danske virksomheder, så de kan koncentrere sig om væksten. Derfor har vi en jordnær tilgang til at imødekomme virksomhedernes behov, som de ser det. Det gør os i stand til bedre at hjælpe dem med at navigere effektivt i Bangladesh, hvad enten det involverer bæredygtighed, sikre forsyningskæder eller noget helt tredje.
Stig Hellstern er, udover sit job som CEO for Jydsk Emblem Fabrik, også konsul for Tjekkiet, og har dermed kontakter i Udenrigsministeriet.
Derfor havde han også gode kort på hånden, da tingene gik knap så gnidningsfrit, som han havde håbet, men alle andre kan også kontakte ambassaden og dermed Trade Council i Bangladesh – eller andre steder i verden.
Han er heller ikke i tvivl om, at det var den rigtige løsning at involvere SSCA.
- Det har betydet, at vi med al sandsynlighed slipper for den slags problemer fremover. Vi besøger fabrikkerne med medarbejdere fra ambassaden, så vi selv ved, hvor vi producerer, og ambassaden sørger desuden for, at der er ordnede forhold og styr på ejerforholdene.
- Alle ambassader har et handelskammer, der er sat i verden for at hjælpe virksomhederne, så man skal ikke tøve med at benytte sig af deres hjælp. Deres hjælp er ikke gratis, men det er fornuftige penge at betale kontra at løbe en risiko. Samtidig kan man sågar få tilskud på 50 procent af det gebyr, ambassaden tager for deres hjælp, gennem SMV Danmark.
- Jeg vil anbefale alle andre virksomheder, der overvejer at entrere et nyt land, at gøre det samme, slutter Stig Hellstern.
Vil du vide mere om Bangladesh som produktionsland? Vil du høre mere om, hvordan SSCA kan hjælpe dig i landet? Og hvilke kompetencer tilbyder Bangladesh?
Alt det kan du blive meget klogere på, når vi den 19. september holder et gratis møde, hvor vi får selskab af repræsentanter for Trade Council i Bangladesh. Det er fuldstændig gratis, og du skal blot tilmelde dig herunder, hvor du også kan læse mere om programmet.