Online handel
De omfattende nedlukninger i løbet af 2020 satte det globale online-salg på himmelflugt. McKinsey & Co. har spurgt en række internationale topchefer i modebranchen, og her forventer 71 %, at deres online-salg stiger mere end 20 % i 2021.
I EU har postordre- og internetsalg været for opadgående fra januar 2020 til maj 2021, men nu er vækstraterne blevet noget lavere, hvilket er sket i takt med at butikkerne i flere lande er åbnet. Andelen af brogere, der har købt varer eller serviceydelser i løbet af året er 72 %, hvilket er ti procentpoint højere end i 2015, viser tal fra Eurostat. I samme undersøgelse kan man læse at tøj, sko og accessories er den kategori, som flest køber varer i.
Tal fra US Department of Commerce viser, at hele 46 % af alt salg af tøj i 2020 skete online, hvilket udgør en værdi af 111 mia. dollars.
Flere analytikere forventer, at vækstraterne for online-salg vil være faldende i de kommende år, men angiver samtidig, at mange forbrugere fortsat vil foretage en stor del af deres køb online, selvom verden normaliseres igen.
Logistiksituationen
Stigende smitte med deltavarianten lægger yderligere pres på situationen i produktionslande som Kina og Vietnam, hvor produktionen allerede er blevet forsinket i flere uger, og den kinesiske energikrise gør kun billedet værre – den kan du læse mere om her. Priserne på fragt er i forvejen tordnet i vejret i løbet af det forgangne år, og kapaciteten er udfordret markant. Det påvirker også fragttiden.
Eksperter fra det tyske softwarefirma Setlog har undersøgt udviklingen, og deres data viser, at fragten fra Fjernøsten i gennemsnit er blevet ni dage længere, og kan være undervejs i op mod 52 dage. Det skriver Fashion United. Ikke desto mindre er der sket en opbremsning i stigningen i fragtraterne, om end priserne fortsat er fem til otte gange højere end før pandemien, ligesom containerkapaciteten er blevet en smule bedre.
De fleste eksperter spår, at vi ikke kommer til at se markant forbedring før midten af 2022.
Det har fået særligt beklædnings- og skovirksomheder til at kappes om kapaciteten i andre produktionslande. Reuters fortæller, at spanske Mango eksempelvis har flyttet store dele af deres produktion til lande som Tyrkiet, Marokko og Portugal, men også i lande som Bulgarien, Rumænien, Ungarn, Tjekkiet og Ukraine oplever man stigende interesse, hvilket også gør sig gældende i flere Balkanlande. Bosnien-Hercegovina eksporterede i første halvår af 2021 tøj, sko og lædervarer for et beløb, der var højere end det samlede beløb i 2020. I Tyrkiet forventer man at eksportere for mere end 20 mia. dollars i år, hvilket er det højeste niveau nogensinde.
Kampen om produktionskapaciteten i disse lande er allerede i gang, og flere lande melder om en snarlig mangel på arbejdskraft, ligesom det er værd at nævne, at andelen af vaccinerede i flere af de nævnte lande i Øst- og Centraleuropa er blandt Europas laveste. Derfor hersker der også en frygt for, at produktionen kan blive påvirket her i tilfælde af stigninger i antallet af smittede.
Kilder: IMF, Danske Bank, Financial Times, Danmarks Statistik, ECB, Eurostat, CNBC, US Census Bureau, McKinsey & Company, Fashion United, Business of Fashion, Just-Style, Reuters