Menu

Succesfuldt projekt styrker modevirksomheders due diligence-arbejde

To modevirksomheder var i efteråret gennem et praktisk due diligence-forløb, der har flyttet dem markant i deres arbejde. Deltagerne roser forløbet for at være håndgribeligt og gøre det muligt at omsætte i det daglige. Nu opfordres flere modevirksomheder til at deltage, og netop nu kan opnå offentligt tilskud til det.

27. januar 2022

To danske modevirksomheder i form af Soulland og Coze Aarhus deltog i efteråret 2021 i et pilotprojekt, der skulle styrke deres due diligence-indsats. Begge havde tidligere deltaget i kurser, der havde samme formål, men slet ikke fungerede efter hensigten.

”Tidligere kurser i due diligence har gjort det meget komplekst. Nu forstår jeg endelig, hvad due diligence er, og hvordan det skaber værdi,” siger en af deltagerne om det forløb, de netop har været igennem.

Det er Signe Mørk fra Impact CSR og Silke Sønderstrup-Granquist fra Sourcing House, som har drevet projektet under ’Fremtidens Tekstilkrav’ og været sparringspartnere for de deltagende virksomheder. For dem var det vigtigt at skabe en praksisnær og overskuelig tilgang til due diligence med afsæt i OECD’s Retningslinjer for Ansvarlig Virksomhedsadfærd og FN’s Guiding Principles.

”Alle virksomheder uanset størrelse forventes at agere ansvarligt i den måde virksomheden drives på – og forventninger og krav vil kun stige de kommende år. I virksomheden kan man udvikle sin egen måde at gøre det på - eller man kan vælge at forpligte sig til due diligence og derved opnå en internationalt anerkendt tilgang til ansvarlig virksomhedsdrift,” lyder det fra Signe Mørk og Silke Sønderstrup-Granquist.

DM&T’s rådgivning og anbefalinger også knyttet op på de internationale rammer for due dligence.

Konsulenterne udviklede en gap-analyse med udgangspunkt i OECD’s retningslinjer for at se, hvor virksomheden allerede er godt med, og hvor der skal bygges videre for at leve op til retningslinjerne.

”Og vores erfaring er, at ofte kan selv mindre justeringer være med til at hjælpe virksomhederne et stykke af vejen. Fokus for projektet har været at nedbryde den barriere, der kan være for mange mindre virksomheder i helt konkret at forstå retningslinjerne og de begreber, der bruges, og herefter med udgangspunkt i virksomhedernes eksisterende arbejde og kultur at skabe det bedste grundlagt for deres videre arbejde med due diligence,” fortæller Signe Mørk og Silke Sønderstrup-Granquist selv om forløbet.

Og det har givet pote i virksomhederne.

”Forløbet har lært os, at det faktisk er muligt at arbejde med retningslinjerne, fordi de er blevet brudt ned i de enkelte skridt,” lyder en kommentar fra deltagerne, mens en anden siger:

”Hele tilgangen har været meget mere praktisk og håndgribelig end jeg før har oplevet –det er blevet oversat til vores hverdagspraksis.”

Forløbet tager afsæt i de seks skridt, der ligger i OECD’s Retningslinjer, som også DM&T benytter i sin rådgivning: ’Forpligtelse og forankring’, ’Risikovurdering’, ’Håndtering af negativ indvirkning’, ’Løbende opfølgning’, ’Kommunikation’ og ’Klagemekanisme og oprejsning’.

Med dette succesrige forløb som afsæt håber Signe Mørk og Silke Sønderstrup-Granquist, at flere virksomheder nu vil deltage i et lignende forløb.

Dette kan passende gøres ved at søge den aktuelle pulje i SMV:Grøn.

DM&T opfordrer branchens virksomheder til at søge puljen, og føler man sig på bar bund i forhold til due diligence, er det et oplagt sted at sætte ind:

”Due diligence er fundamentalt i bæredygtighedsarbejdet, men vi ved af erfaring, at mange virksomheder synes det er voldsomt svært. Det her projekt viser, at det slet ikke behøver være svært, og derfor skal der lyde en klar opfordring til at deltage i et lignende forløb,” lyder opfordringens fra DM&T’s CSR-og bæredygtighedschef Marie Busck.

Og virksomhederne behøver ikke frygte, at de ikke er langt nok i deres arbejde. Som en af deltagerne siger:

”Det er meget befriende, at det ikke skulle være perfekt fra start, men at det vigtigste var at få taget hul på det og begynde at gøre noget ved det.”

Vil du vide mere, kan du kontakte

Signe Mørk
Impact CSR ApS

signe@impactcsr.dk
+45 7179 0019

 

Silke Sønderstrup-Granquist
Sourcing House ApS

silke.granquist@sourcing-house.com
+45 2763 9908

"