Undgå at blive anklaget for greenwashing

Forbrugerrådet har netop anmeldt fem online modebutikker for greenwashing. Det understreger, at det er afgørende at have styr på reglerne, når man kommunikerer om og markedsfører bæredygtige initiativer. En ny vejledning fra DM&T hjælper branchens virksomheder med at få over blik over, hvad man må, og hvad man ikke må.

11 maj 21

I dagens udgave af Politiken kan man læse, at Forbrugerrådet Tænk anmelder fem online modebutikker; Zalando, Boozt, Stylepit, The Founded og Miinto, for greenwashing. Ifølge Forbrugerrådet overdriver de fem netbutikker deres grønne markedsføring i en sådan grad, at det kan være i strid med markedsføringsloven. 

Det er nemlig ikke tilladt at vildlede i sin markedsføring, og et begreb som bæredygtighed bliver derfor ekstra vanskeligt at håndtere.

”Ordet bæredygtig betyder, at produktion ikke belaster Jorden eller bruger Jordens ressourcer, så der er færre ressourcer tilbage til næste generation. Skriver man ’Bæredygtig’ skal man kunne dokumentere, at man lever op til det. Det tvivler jeg på, at ret mange producenter kan,” siger Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen til Politiken.

DM&T har igennem længere tid haft fokus på netop problematikken, der ligger i at markedsføre bæredygtighed, som er det vigtigste strategiske indsatsområde for branchen netop nu. Derfor har DM&T også haft en løbende dialog med Forbrugerombudsmanden, som har varslet, at man vil sætte yderligere fokus på dette i løbet af 2021.

Det er afgørende at kommunikere om bæredygtig omstilling

I slutningen af 2020 afholdt DM&T to sammenhængende webinarer om markedsføring og kommunikation af bæredygtighed. Her blev det betonet, at man skal træde meget varsomt, når det handler om at kommunikere sine såkaldt bæredygtige initiativer, noget som Liga Advokater gennemgik i forhold til markedsføringsloven i det ene webinar.

Nu har DM&T udarbejdet en udførlig guide, der hjælper branchens virksomheder til at undgå de mange faldgruber.

”Lovgivningen er temmelig striks, og man kan som virksomhed hurtigt havne i fedtefadet, hvis man ikke er opmærksom. Vores nye vejledning giver en grundig indføring i, hvad man må, og hvad man ikke må. Jeg vil anbefale alle vores medlemmer at læse den grundigt, for det kan falde hårdt tilbage på virksomheden, hvis man beskyldes for greenwashing,” siger CSR- og bæredygtighedschef i DM&T, Marie Busck.

Hun understreger, at rigtig mange af branchens virksomheder er godt i gang med en bæredygtig omstilling, og de mange initiativer skal fortsat kommunikeres. Det handler bare om at gøre det rigtigt.

”Der er et stigende krav om transparens om fra omverdenen, og alt peger på, at den udvikling vil fortsætte. Derfor er det også vigtigt, at branchens virksomheder kommunikerer om deres initiativer og udvikling på denne front. Så det her må ikke sætte en stopper for kommunikationen, tværtimod. Man er bare nødt til at have styr på reglerne, og det håber vi den nye vejledning vil hjælpe med,” siger Marie Busck.

Den nye vejledning er inddelt i tre sektioner med baggrund, eksempler og yderligere information om forskellige typer af påstande. Den er nem at gå til og kan benyttes bredt i virksomhedens afdelinger.

DM&T’s medlemmer kan downloade vejledningen her

.