Menu

USA forbyder bomuld fra Turkmenistan

Den turkmenske bomuldsindustri har igennem en længere periode været under pres på grund af tvangsarbejde. Nu tager US Customs and Border Protection og forbyder al bomuld fra Turkmenistan.

Foto: Trisha Downing on Unsplash
Foto: Trisha Downing on Unsplash

31. maj 2018 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

I 2015 valgte de to modegiganter Inditex og H&M at forbyde bomuld fra Turkmenistan, med henvisning til både børne- og tvangsarbejde. Det er altså langtfra et nyt problem, at der er kritisable forhold på de turkmenske bomuldsmarker. I marts i år appellerede nonprofitorganisationerne Cotton Campaign, International Labor Rights Forum (ILRF) og Alternative Turkmenistan News til en omfattende boykot af bomuld fra Turkmenistan med påstanden om, at bomulden produceres ved hjælp af statsstøttet tvangsarbejde. Nu reagerer det amerikanske told- og grænseagentur US Customs and Border Protection (CBP) med et forbud mod at importere al bomuld og bomuldsprodukter, helt eller delvist produceret med turkmensk bomuld. Det skiver FashionUnited.

Læger og skolelærere tvinges til at plukke bomuld

”CBP’s beslutning er et vigtigt skridt i retning af at gøre en ende på et af de mest grelle tilfælde af statsorkestreret tvangsarbejde, som er tilbage i verden. Nu må CBP effektuere forbuddet ved at identificere og stoppe specifikke partier a varer med turkmensk bomuld,” siger Eric Gottwald, Legal and Policy Director hos ILRF, som sammen med de to andre nonprofitorganisationer har udgivet en rapport, der viser de kritisable forhold i Turkmenistan.

Rapporten beskriver, hvordan den turkmenske regering tvinger titusindvis af offentligt ansatte, herunder læger og skolelærere, til at plukke bomuld under høstperioden med trusler om repressalier, hvis de nægter. Rapporten citerer amerikanske regeringsagenturer, ILO og FN’s Menneskerettighedskomité, og redegør for, at den eneste udvej for de offentligt ansatte er at betale bestikkelse eller at hyre erstatningsarbejdere. I rapporten kan man også læse, hvordan den dårlige høst i 2017 fik flere distriktsguvernører til at tvinge børn til at arbejde i bomuldsmarkerne. Noget der ellers er i strid med både national og international lovgivning. 

"