FAQ
Virtuelle Showrooms
Medlemmerne spørger – DM&T svarer
11. marts 2021
-
Hvad er et virtuelt showroom?
Der findes ikke en fast definition for hvad et virtuelt showroom er. Fælles for de mange opfattelser er, at man præsenterer sine produkter ad en digital kanal. Variationerne findes i hvilken metode man bruger til fremvisning, om varerne skal præsenteres for eksisterende eller nye kunder, om man vil være en del af en messe/event, men også om man ønsker, at kunden skal fuldføre sit køb i showroomet, og hvis det er tilfældet, skal det så ske med eller uden direkte kontakt med brandets sælger.
Udseendet på et virtuelt showroom kan variere på lige så mange måder, som en kjole kan variere i design.I bund og grund er det en digital platform, hvor man har mulighed for at vise sine produkter frem. Så det kan strække sig fra noget så banalt som en B2B-webshop sammen med et Teams-møde til den fulde pakke med VR-briller, 360-graders-optagelser og 3D-miljø og produkter.
-
Hvilke åbenlyse fordele er der ved et virtuelt showroom?
Det er altid åbent. Det er nemt at lægge nye kollektioner ind og lave ændringer. Du er ikke bundet af geografi. Du kan genbruge i det uendelige – eller til du synes, at det kræver ændringer eller nye funktioner. Tilgængeligheden for nye kunder er høj, da hverken de eller I skal rejse på messe for at mødes.
Du kan tracke brugernes ageren, du kan personificere oplevelsen til indkøberen, du kan slippe for fysiske salgsprøver og dyrt inventar, du er ikke afgrænset af fysiske elementer, du kan bygge din egen version af ikoniske steder, der er aldrig for mange mennesker på ”standen”.
Mulighederne er mange. -
Hvad koster det?
Prisen varierer meget alt afhængigt af, hvad dine forventninger til et virtuelt showroom er. Vil du have state of the art, bliver prisen naturligvis højere, end hvis du kan nøjes med et mere simpelt/basalt setup. Tænk på det som en bil, som også bliver dyrere, jo mere ekstraudstyr, du vælger og sæt det i forhold til messeudgifter, fysiske prøver og store provisionssatser. Husk også, at du kan genanvende mange af elementerne til dit næste showroom. Herudover er der også en kostpris ved ikke at være til stede digitalt, som kan være svær at beregne.
De eksempler, som vi kender til idag, koster fra 100.000 til ca. 500.000 for de største. Men igen, så kan det variere en del fordi mulighederne er nærmest uendelige. -
Hvem kan lave det?
For bare få år siden var der få udbydere af virtuelle showrooms, men i dag er der mange, der kan bygge det. Det er i højere grad et spørgsmål om, hvem der er den rigtige udbyder for dig. I DM&T’s katalog for rammeaftalepartnere har vi flere aktører, der kan bygge et virtuelt showroom.
Hvis du går efter ”Out of the box”-løsninger – så kig på dem her: Joor, Nuorder, Traede, ColectHvis du går all in – så kig på dem her: Virsabi, Cadpeople eller Vonoa/N'fellows
-
Hvor mange i branchen har det?
Et eksakt tal er svært at give, men DM&T ser en klar tendens til, at antallet af virtuelle showrooms er stigende. Antallet er det seneste år steget betragteligt grundet Covid-19, virtuelle messer og begrænset rejseaktivitet for agenter og distributører. Generelt vinder digitalisering indpas og markedsandele i disse år, hvorfor digitalisering af din virksomhed er nødvendig. Hvorvidt det skal være i form af et virtuelt showroom, er op til dig, men der vil være en kostpris ved ikke at være til stede digitalt. Du kan her læse om NÜ og minimums løsninger og ikke mindst de tanker og årsager, der påvirkede deres endelig valg af leverandør og dertilhørende løsninger.
-
Er et digitalt showroom bygget på VR-teknologi? Kræver det briller?
Nej. Et virtuelt showroom behøver ikke indeholde hverken Virtual Reality (VR) eller kræve VR-briller. Det kan være en løsning for din virksomhed, men som tidligere nævnt kan et virtuelt showroom implementeres på mange forskellige teknologiske niveauer.
-
Kræver det 360-graders optagelser?
Nej. 360-graders video kan være en del af dit virtuelle showroom, men det er ikke et krav. Udgangspunktet vil altid være at skabe en virtuel løsning, I som virksomhed bliver glade for og vurderer kan skabe merværdi for jer og jeres eksisterende og potentielle kunder.
-
Kræver det integration med vores webshop?
Nej. Det vil være en fordel at koble et virtuelt showroom med jeres B2B-system, men det er ikke et krav. Et virtuelt showroom kan også fungere udelukkende som inspirationsplatform til kunderne.
Vi ser dog klart flest virksomheder, der vælger at koble deres virtuelle showroom sammen med deres B2B-system for øget salg. -
Skal præsentationen foregå live?
Nej. Du kan vælge at køre live-præsentationer i dit virtuelle showroom i forbindelse med fx messer, kollektionsfremvisninger eller andre events, din virksomhed initierer, men det er ikke et krav. Video er generelt ikke et krav, men det kan bidrage til den helhedsoplevelse af brand og produkt, mange søger at opnå med et virtuelt showroom.
-
Kræver det, at alle mine produkter er lavet i 3D?
Nej. Du kan sagtens fremvise produkter virtuelt, der ikke er lavet via 3D-design. 3D-designede produkter vil dog på den lange bane være nemmere at integrere i et virtuelt showroom, men det er ikke et krav. 2D billeder og video præsentationer er fortsat gangbare.
-
Kan et virtuelt showroom være offentligt tilgængeligt?
Ja, det kan det. Du skal selv vurdere, hvorvidt det er fordelagtigt for din virksomhed, at alle med web-adressen kan klikke sig ind på det, men der er intet teknisk i vejen for, at dit virtuelle showroom ikke er offentligt tilgængeligt.
De fleste virksomheder, DM&T har talt med, har placeret deres virtuelle showroom bag et login, så de selv vælger, hvem der skal have adgang hertil. -
Erstatter et virtuelt showroom de fysiske messer?
Det er op til dig. Det kan kræve mange ressourcer at tage på messe, men DM&T’s klare indtryk er også, at mange nyder messerne og oplever god respons på det fysiske møde med indkøberne. Med et velfungerende virtuelt showroom kan man som virksomhed vælge, om man nødvendigvis skal være fysisk til stede på en messe, eller om man kan bruge sit virtuelle showroom i stedet. Det fysiske møde går næppe af mode, men det er fornuftigt med et alternativ.
-
Er det kun B2B? Eller kan det bruges i B2C-sammenhænge?
Et virtuelt showroom bliver bygget, som du ønsker det, hvorfor du i teorien selv vil kunne vælge, hvordan det skal kunne bruges. DM&T har primært oplevet brands bruge virtuelle showrooms i B2B-øjemed, men der er intet, der afholder dig fra at bruge et virtuelt showroom i B2C-sammenhæng. I sidste ende vil det være et spørgsmål om ressourcer, der skal ofres herpå.
-
Mangler du sparring om virtuelle showrooms?
Send os en mail. Hvis flere brands også efterspørger sparring med andre brands, så forsøger DM&T gerne at matche din virksomhed med ligesindede, så I kan vende ideer, tanker og fordele/ulemper. Vores digitale rådgiver er selvfølgelig også klar med råd, vejledning og ikke mindst kontakt til potentielle leverandører af jeres nye virtuelle showroom.
-
Bør vi ikke bare vente og se tiden an og håbe på, at de fysiske messer snart er tilbage?
Det er en mulighed, men spørgsmålet er, om det er en god mulighed.
Mange arbejder allerede med virtuelle showrooms, og prisniveauet er allerede nu markant lavere, end det var for bare et par år siden. Det skyldes blandt andet flere udbydere.
Ingen siger, at man som virksomhed skal være ”first mover”, men vi har set en voldsom vækst i onlinesalget på tøj, tekstil og sko det seneste år, og selv om den udvikling blev accelereret af Covid-19, så stopper den næppe lige foreløbigt.